Kujdesi për dhëmbët ose higjienën orale jo vetëm që mund të mbajë mishrat dhe dhëmbët tuaj të shëndetshëm, por edhe të parandalojë shumë probleme mjekësore. Mbajtja e një shëndeti të mirë oral mund të ndihmojë në ruajtjen e funksionit njohës. Sipas një studimi, humbja e dhëmbëve është një faktor rreziku për çmenduri dhe aftësia juaj njohëse ulet me secilin dhëmb të hequr. Sidoqoftë, studimi nuk gjeti rrezik domethënës tek njerëzit me proteza, gjë që sugjeron që trajtimi në kohë me protezat mund të mbrojë kundër rënies njohëse.

Studimi, i udhëhequr nga studiuesit në NYU Rory Meyers College of Infermier, u botua në JAMDA: The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine.

Shpjegohet lidhja e heqjes së dhëmbëve dhe rënies njohëse

Lidhja midis heqjes së dhëmbit dhe funksionit njohës të zvogëluar ka qenë i theksuar në studimet e mëparshme, me një sërë shpjegimesh të mundshme. Studiuesit thanë se dhëmbët e humbur mund të shkaktojnë vështirësi në përtypje, gjë që mund të çojë në mangësi ushqyese ose të nxisë ndryshime në tru. Një shpjegim tjetër i mbështetur nga një hulumtim është lidhja midis sëmundjes së mishit të dhëmbëve – një shkak kryesor i humbjes së dhëmbit dhe rënies njohëse. Për më tepër, humbja e dhëmbëve shoqërohet me disavantazhe socio-ekonomike gjatë gjithë jetës, të cilat janë gjithashtu faktorë rreziku për rënien njohëse.

Rezultatet e analizës së 14 studimeve

Për të fituar një kuptim më të thellë të lidhjes midis shëndetit të dobët oral dhe rënies njohëse, Bei Wu, Profesori i Dekanit në Shëndetin Global në Kolegjin e Infermierisë NYU Rory Meyers dhe bashkë-drejtori i Inkubatorit të Plakjes NYU dhe kolegët e saj zhvilluan një meta-analizë të 14 studime që përfshijnë gjithsej 34,074 të rritur dhe 4,689 raste me funksion kognitiv të zvogëluar. Ata zbuluan se:

-Njerëzit që kishin hequr më shumë dhëmbë kishin një rrezik 1.48 herë më të lartë të zhvillimit të dëmtimit të njohjes dhe 1.28 herë më të lartë të diagnostikimit me çmenduri.

-Mungesa e dhëmbëve u shoqërua gjithashtu me një rrezik më të lartë për rënie njohëse. Çdo dhëmb që hiqej shoqërohej me një rritje prej 1.4% të rrezikut të dëmtimit njohës dhe 1.1% rritje të rrezikut të diagnostikimit me çmenduri.

Ata nuk gjetën ndonjë lidhje të rëndësishme midis heqjes së dhëmbëve dhe dëmtimit njohës kur pjesëmarrësit kishin protezat. Të rriturit që nuk kanë dhëmbët  etyre ishin në rrezik më të lartë për të patur dëmtime njohëse nëse nuk kishin protezat (23.8%) krahasuar me ata me protezat (16.9%).

U arriti në përfundimin se gjetjet e tyre nënvizojnë rëndësinë e ruajtjes së shëndetit të mirë oral dhe rolin e tij në ndihmën për të ruajtur funksionin njohës.

Këshilla për të përmirësuar shëndetin tuaj oral

-Lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë, një herë në mëngjes dhe një herë gjatë natës.

-Mos i lani dhëmbët shpejt pasi të keni ngrënë ose pirë ushqime acidike pasi mund të rrisë rrezikun e konsumimit të dhëmbëve. Prisni të paktën 30 minuta pas ngrënies.

-Ndryshoni furçën tuaj çdo tre muaj.

-Lani dhëmbët për dy deri në tre minuta.

-Mos harroni të pastroni gjuhën.

-Ju gjithashtu duhet të vizitoni dentistin tuaj rregullisht për të mbajtur dhëmbët tuaj të shëndetshëm dhe për të parandaluar komplikime të tjera, të shoqëruara me shëndet të dobët oral. /tvklan.