Funksionimi i duhur i mëlçisë është jetik për shëndetin tonë të përgjithshëm. Përkundrazi, mosfunksionimi i mëlçisë mund të shfaqet me shumë simptoma, disa prej të cilave mund të jenë kërcënuese për jetën. Përgjegjësitë e mëlçisë janë të shumëanshme dhe përfshijnë:

Ekskretimi i kolesterolit.

Aktivizimi i enzimave.

Sinteza e proteinave.

Detoksifikimi dhe pastrimi i gjakut.

Metabolizmi i yndyrnave, karbohidrateve dhe proteinave.

Zakonet e këqija të ngrënies mund të shkaktojnë që indi dhjamor të formohet rreth mëlçisë. Ky zhvillim mund të ndikojë negativisht në funksionimin e mëlçisë, përfshirë heqjen efektive të toksinave.

Kur largohet heqja e toksinave nga mëlçia, mekanizmat që stimulojnë përgjigjet fiziologjike ndaj rritjes në peshë mund të aktivizohen. Sigurisht, kjo mund të çojë në efekte të ndryshme të padëshiruara (dhe potencialisht të rrezikshme).

5 shenja që mëlçia juaj nuk po funksionon siç duhet dhe është përgjegjëse për shtimin e peshës trupore.

“Mjegulla e trurit”.
“Mjegulla e trurit” është një term i përgjithshëm që përdoret për të përshkruar mosfunksionimin në procesin njohës. Simptomat e “mjegullës së trurit” shpesh përfshijnë: paaftësinë për t’u përqendruar, mungesën e vetëdijes, problemet e kujtesës dhe kohën e ngadaltë të përgjigjes.

Lodhja kronike.
Lodhja kronike – lodhja që është jashtëzakonisht e lartë në kohëzgjatje dhe frekuencë – është një nga simptomat më të zakonshme të toksicitetit hepatik. Normalisht, toksinat në mëlçi shpesh prishin metabolizmin e muskujve, gjë që mund të çojë në dhimbje dhe lodhje fizike.

Gjithashtu, lodhja kronike shpesh mund të shndërrohet në paqëndrueshmëri emocionale dhe mendore. Ndonjëherë, kjo gjendje mund të çojë në probleme më serioze të shëndetit mendor, siç është depresioni.

Simptomat e alergjisë.
Një mëlçi e shëndetshme prodhon antitrupa që, nga ana tjetër, kërkojnë dhe eliminojnë alergjenet në mëlçi. Sidoqoftë, një mëlçi që funksionon ka tendencë të ruajë alergjine në vend që t’i vrasë ato. Kjo akumulim i alergeneve bën që truri të nisë një mekanizëm mbrojtjeje kundër këtij kërcënimi përmes krijimit të histaminës. Ky proces përsëritet në mënyrë sistematike, duke rezultuar në akumulimin e kimikateve. Kur kjo ndodh tek dikush me mëlçi yndyrore, shpesh shfaqen probleme të tilla si simptoma alergjike, dhimbje koke, kruajtje, acarim të lëkurës etj.

Tensioni i larte.
Dikush me një mëlçi yndyrore ka më shumë të ngjarë të zhvillojë hipertension (d.m.th. presion të lartë të gjakut). Sidoqoftë, rreziku i vërtetë qëndron jo vetëm në simptomë, por edhe në efektin e tij në trup. Një mëlçi që është e mbuluar nga indi dhjamor, e kombinuar me presionin e lartë të gjakut, mund të tregojë sëmundje të mëlçisë. Problemi më i madh, në këtë rast, është fakti që hipertensioni shoqërohet shpesh me kolesterol të lartë. Kjo mund të çojë në mpiksjen e gjakut – një gjendje e rrezikshme për jetën dhe potencialisht kërcënuese për jetën.

Djersitje e fortë dhe ose erë trupit.
Mëlçia është një organ në mënyrë disproporcionale të madhe. Kur tendoset, lëshon një sasi të madhe nxehtësie. Ky është një fenomen i zakonshëm tek dikush me mëlçi yndyrore. Sigurisht, nxehtësia e lartë transmetohet në të gjithë trupin duke rezultuar në djersitje intensive pasi trupi përpiqet të rregullojë temperaturën e tij dhe të ftohet. Djersitja e tepërt rezulton në erë të pakëndshme të trupit.

Cfarë mund të bëni?!
Për fat të mirë, mëlçia ndjek tendencën e organeve të tjera të cilat mund të vetë-shërohen deri në një farë mase. Më poshtë janë disa këshilla për të filluar shërimin e mëlçisë dhe gjithashtu për të ndërmarrë veprime parandaluese.

Aplikoni një dietë të ekuilibruar, ushqyese
Cfarëdo që themi këtu është pak. Zakonet e ngrënies kanë një ndikim të madh në shëndetin e mëlçisë. Prandaj, përpiquni të jepni përparësi në një ekuilibër të mirë në dietën tuaj: Konsumoni fibra, proteina me cilësi të lartë, yndyrna të shëndetshme, drithëra të plota, etj.

Ulja e alkoolit
Edhe sasitë e moderuara të alkoolit mund të dëmtojnë mëlçinë. Ulni, ose nëse është e mundur zero, sasinë e alkoolit që konsumoni për të mbrojtur funksionin tuaj të mëlçisë.

Mësoni në lidhje me ilaçet qe perdorni.
Një numër i ilaçeve të zakonshëm shkaktojnë efekte anësore në trup, përfshirë problemet e mëlçisë. E njëjta gjë është e vërtetë për to. Jini të vetëdijshëm për ilaçet që merrni, qoftë nga mjeku ose farmacisti juaj, ose edhe nga informacioni mbi paketimin ku raportohen efektet anësore.