Përdorimi universal i një maske është i domosdoshëm për të kufizuar përhapjen e koronavirusit , veçanërisht në mes të një izolimi, por maskat me një valvul nuk janë të përshtatshme për të “frenuar” Covid-19, sipas një studimi të ri shkencor amerikan.

Studiuesit, të udhëhequr nga inxhinieri mekanik Matthew Steamets i Institutit Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë së SHBA (NIST), i cili specializohet në vlerësimin e efektivitetit të maskave të ndryshme, botuan gjetjet e tyre në revistën Physics of Fluids.

Siç tha Steimic, “Ndryshimi është i jashtëzakonshëm. Valvulat lejojnë që ajri të dalë nga maska ??pa u filtruar, gjë që anulon qëllimin e maskës.”

Prandaj, siç përmendi ai, nëse shihni dikë që endet në supermarket ose farmaci duke mbajtur një maskë me një valvul, është më mirë të mbani distancat e duhura.

Maskat me valvula e bëjnë frymëmarrjen më të lehtë dhe në këtë mënyrë më të rehatshme për një kohë të gjatë.

Ato janë bërë fillimisht për të filtruar ajrin e thithur (por jo atë të nxjerrë) dhe kështu mbrojnë përdoruesin, p.sh. punëtorë në projekte ndërtimi nga pluhuri dhe kimikate ose infermierë spitali nga pacientë me viruse dhe mikrobe.

Maskat në rastin e koronavirusit – sipas udhëzimeve zyrtare mjekësore në të gjithë botën – së pari duhet të mbrojnë të tjerët dhe kështu të ngadalësojnë përhapjen e pandemisë, duke mbajtur grimcat potencialisht të kontaminuara të mbajtësit të maskës.

Edhe njerëzit pa simptoma duhet të mbajnë maskën, sepse pa e ditur mund të jenë bartës të koronavirusit.