Të gjithë i keni vënë re dritat blu dhe të kuqe në makinat e policisë. Ndoshta keni bërë edhe pyetjen se përse përdoren pikërisht këto ngjyra.

Në vitet e 40-ta, shumica e departamenteve të policisë kanë përdorur një fener të thjeshtë të montuar në krye të makinave patrulluese me një dritë të vetme të kuqe në pjesën e përparme të makinës.

Konotacioni i ngjyrës së kuqe është fjala “ndal”, ndërsa me kalimin e kohës automjetet e urgjencës filluan të përfshijnë dritat e teknologjisë më të lartë, edhe ato blu.

Por pse e kuqe dhe blu?

Njëra nga arsyet është se kombinimi i dritave të kuqe dhe blu të ndezura ndihmon në njoftimin e shoferëve pavarësisht nga koha e ditës.

Arsye tjetër është ndriçimi efektiv nga kombinimi i këtyre dy dritave, duke ua shtuar këtyre edhe efektin LED. /k.k/noa.al/