Ju mund ta doni macen tuaj, por mund të mos jeniplotësisht të vetëdijshëm për shumë informacionerreth tyre. Për shembull, e dini se macet kanë njëorgan shtesë që u lejon atyre të shijojnë aromat? Apo se ato zhvilluan mjaullimin si një mënyrë për tëkomunikuar me njerëzit?

Për t’ju ndihmuar të vlerësoni plotësisht sesa tëmrekullueshme janë macet, po ju listojmë disa faktenë lidhje me këto krijesa mistike.

  1. Macet besohet të jenë gjitarët e vetëm që nuk e shijojnë ëmbëlsinë.
  2. Macet mund të kërcejnë deri në gjashtë herë mëshumë se gjatësia e tyre.
  3. Macet kanë 230 kocka, ndërsa njerëzit vetëm206.
  4. Procesi i pastrimit të maces tuaj stimulonrrjedhjen e gjakut në lëkurën e saj, rregullontemperaturën e trupit dhe e ndihmon atë tërelaksohet.
  5. Macet shënojnë territorin e tyre kur ata fërkojnëfytyrat dhe trupat e tyre te ju, pasi ato kanëgjëndra arome në ato zona.
  6. Macet ëndërrojnë, ashtu si njerëzit.
  7. Macet mund t’i rrotullojnë veshët 180 gradë.
  8. Për sa i përket zhvillimit, viti i parë i jetës së njëmace është i barabartë me 15 vitet e para të jetësnjerëzore. Pas vitit të dytë, një mace është 25 vjeç në vitet e njeriut. Dhe pas kësaj, çdo vit ijetës së një mace është i barabartë me rreth 7 vjetnjerëzore.
  9. Një mace mjaullin brenda një diapazoni prej 20-140 Hz, e cila dihet se është terapeutike nga ana mjekësore për sëmundjet te njerëzit.
  10. Macet shtëpiake i njohin vetë emrat e tyre edhenëse largohen kur i dëgjojnë.

Duhet pranuar që macet janë kafsha shtëpiake më e famshme pasi sipas një studimi ka mbi 500 milionmace shtëpiake nëpër botë. Vlen të përmendet qëedhe Abraham Lincoln ishte një president i çmenduri maceve! Ai kishte katër mace që jetonin nëShtëpinë e Bardhë me të.

Të gjithë i duan kafshët shtëpiake. Njerëzit të cilëtkanë mace si shoqërues e dinë kënaqësinë e një mikutë ngrohtë, të mbështjellë në prehër. Thjesht pyesnicilindo për historitë e tyre me macet dhe shikoni qëfytyrat e tyre shkëlqejnë me dashuri.