Ekonomia e Kinës sapo ka përjetuar periudhën e saj më të keqe tre-mujore në dekada, pasi pandemia e koronavirus detyroi pjesën më të madhe të vendit të mbyllet për javë të tëra.

Sipas statistikave të qeverisë të lëshuar të premten, ekonomia e dytë më e madhe në botë ka pësuar një rënie në 6.8% në tremujorin e parë të vitit 2020 në krahasim me një vit më parë.

Kjo është rënia më e keqe ekonomike për një tremujor të vetëm që Kina ka regjistruar që nga 1992.

Po ashtu është hera e parë që ekonomia e Kinës është zvogëluar që nga viti 1976, kur vdekja e kryetarit të Partisë Komuniste Mao Cedun i dha fund edhe një dekade të gjatë sociale dhe ekonomike në Kinë.

Rënia erdhi pas masave të rrepta të qeverisë për të frenuar përhapjen e koronavirusit në të gjithë vendin. Kjo është edhe më e keqe se rënia prej 6.5% që parashikuan analistët e anketuar nga Reuters.