Shkalla e infeksionit dhe vdekjes në shumë vende afrikane ka rezultuar të jetë shumë më e ulët nga sa ishte menduar fillimisht. Ndërsa numri i infeksioneve bie ndjeshëm në Afrikën e Jugut, ekspertët atje po eksplorojnë një hipotezë befasuese, shkruan BBC, përcjell Telegrafi.

Sipas shkrimit në fjalë, për muaj me radhë ekspertët dhe politikanët e shëndetit kanë paralajmëruar se kushtet e jetesës në komunitetet e mbushura me njerëz në Afrikën e Jugut dhe më gjerë ka të ngjarë të kontribuojnë në një përhapje të shpejtë të coronavirusit.

“Dendësia e popullsisë është një faktor kaq i rëndësishëm. Nëse nuk keni aftësinë për tu distancuar nga shoqëria, virusi përhapet”, thotë profesori Salim Karim, kreu i ekipit këshillues ministror të Afrikës së Jugut për COVID-19.

Por disa ekspertë tani po shtrojnë pyetjen: Por çka nëse e kundërta është gjithashtu e vërtetë? Po sikur të njëjtat kushte – të mbushura me njerëz – gjithashtu ofrojnë një zgjidhje të mundshme?

Po sikur ato kushte – ata po pyesin – të provojnë se u japin njerëzve në Afrikën e Jugut dhe në ambiente të ngjashme globalisht, një mbrojtje shtesë kundër COVID-19?

“Duket e mundshme që betejat tona, kushtet tona të këqija mund të funksionojnë në favor të vendeve afrikane dhe popullatave tona”, tha profesor Shabir Madhi, virologu më i mirë i Afrikës së Jugut dhe një figurë e rëndësishme në kërkimin e një vaksine për COVID-19.

Dhe ata janë të befasuar edhe për faktin se në fazat e hershme të pandemisë, ekspertët në të gjithë Afrikën – duket se ranë dakord se kontinenti mund të përballej me një kërcënim të rëndë nga virusi.

“Mendova se po shkonim drejt një katastrofe, një shkrirjeje të plotë”, thotë profesori Shabir Madhi.

Edhe modelimi dhe parashikimet më optimiste treguan, për shembull, që spitalet e Afrikës së Jugut – dhe sistemi shëndetësor më i zhvilluar i kontinentit – do të mbingarkoheshin shpejt.

E megjithatë, sot Afrika e Jugut po del nga vala e saj e parë e infeksioneve me një shkallë vdekjeje nga COVID-19 afërsisht shtatë herë më e ulët se ajo e Britanisë.

Shkencëtarët pranojnë që të dhënat e besueshme nuk janë gjithmonë të lehta dhe të gjitha këto shifra ka të ngjarë të ndryshojnë.

Por edhe nëse vdekjet janë “nën-raportuar” këtu – vlerësojnë ata – Afrika e Jugut ka performuar në mënyrë mbresëlënëse mirë, ashtu si shumë pjesë të tjera të kontinentit, ku shumë shtretër spitalorë mbeten bosh dhe ku grafikët e infeksioneve kanë shmangur pothuajse tërësisht majat e theksuara dhe këndet e mprehta që shihen në shumë pjesë të tjera të botës.

“Shumica e vendeve afrikane nuk kanë një majë. Nuk e kuptoj pse”, pranon profesor Salim Karim – i parë gjerësisht si një zë kryesor në përgjigjen pandemike në Afrikën e Jugut dhe në të gjithë kontinentin.

“Kjo është një enigmë. Është plotësisht e pabesueshme”, tha profesori Shabir Madhi.

Për një kohë deri më tani, ekspertët kanë përmendur një popullsi rinore si shpjegimin më të mirë për nivelet relativisht të ulëta të infeksioneve në Afrikë.

Mbi të gjitha, mosha mesatare në kontinent është afërsisht gjysma e asaj në Evropë. Shumë më pak afrikanë jetojnë në të 80-at e tyre, dhe kështu ka më pak të ngjarë të nënshtrohen virusit si rezultat.

“Mosha është faktori më i lartë i rrezikut. Popullsia e re e Afrikës e mbron atë”, mendon Tim Bromfield, një drejtor rajonal i Institutit Tony Blair për Ndryshimin Global.

Por ndërsa pandemia zvarritet dhe provat statistikore ndërtohen, analistët duken gjithnjë e më të gatshëm për t’i dhënë demografisë të gjitha meritat për sukseset e këtij kontinenti.

Gjithsesi, siç vlerësohet më tej, bllokimet e hershme dhe agresive në Afrikën e Jugut dhe gjetkë në kontinent kanë luajtur qartë një rol vendimtar.

Mesazhet e qarta për maskat dhe sigurimi i furnizimeve me oksigjen kanë qenë gjithashtu të rëndësishme.

Teori të tjera – në lidhje me ndikimin temperaturave të ngrohta – zakonisht janë hedhur mënjanë dhe disa ekspertë paralajmërojnë që virusi mund të godasë fort gjatë muajve të ardhshëm.

“Nuk jam i sigurt nëse një ditë epidemia nuk do të përhapet si e çmendur këtu”, paralajmëron profesor Karim.