Bimët e brendshme priren të jenë gjithnjë e më të kërkuara për shkak të njerëzve të shumtë që jetojnë në apartamente të vogla. Kur zbukurojnë shtëpitë e tyre, njerëzit duhet të kenë kujdes, veçanërisht kur shëndeti i tyre mund të jetë në rrezik.

Të kesh një bimë shtëpie sjell gëzim dhe pak gjelbërim në jetën tonë, por jo të gjitha, pasi disa lloje të tyre shkaktojnë probleme serioze .

Kujdes: lista e bimëve më poshtë mund t’ju befasojë!

  1. Dieffenbachia

Edhe pse ka gjethe të bukura me ngjyrë, Dieffenbachia është një nga bimët kryesore që mund të çojë në alergji.

Ajo mund të shkaktojë flluska në gojë, diarre, të përziera dhe të vjella, ndjesi djegieje në gojë dhe fyt, ënjtje dhe dhimbje

  1. Sansevieria

Sansevieria, e njohur gjerësisht si “bima e gjarprit”, është një bimë e brendshme që përdoret për dekorimin e shtëpisë.

Kjo bimë mbart një substancë të quajtur saponin, e cila mund të jetë toksike nëse gëlltitet.

Për shkak se saponina mund të shkaktojë të përziera, të vjella dhe diarre, është më mirë të mbani kafshët shtëpiake larg saj!

  1. Impianti ZZ

Zamioculcas zamiifolia, ose më shpesh i quajtur ” bima ZZ ” , ka potencialin të shkaktojë dhimbje, acarim të lëkurës dhe ënjtje nëse gëlltitet.

Nëse bie në kontakt me të, shpëlani zonën e ekspozuar me ujë të rrjedhshëm dhe kontaktoni një profesionist mjekësor, nëse është e nevojshme.

  1. Aloe

Prania e aloes në këtë listë mund të jetë e papritur ju!

Sipas shkencëtarëve, disa nga llojet e kësaj bime përmbajnë substanca që janë të afta të shkaktojnë diarre, alergji dhe probleme me veshkat.

  1. Marigolds

Nëse gëlltitet, Tagetes , të cilat zakonisht njihen si Marigolds, mund të shkaktojnë shqetësime gastrointestinale.  Lëngu nga bima mund të shkaktojë skuqje të lëkurës.

  1. Filodendroni me gjethe zemre

Philodendron përmban një substancë të quajtur oksalat kalciumi e cila është e aftë të shkaktojë dhimbje dhe vështirësi në gëlltitje.

Edhe pse kjo bimë mund të duket e bukur, mos harroni të mbani larg kafshët shtëpiake.

  1. Caladium

Gjethet e saj në formë zemre janë të bukura dhe mund të duken mirëpritëse, por kujdes, kjo bimë mund të jetë e rrezikshme dhe helmuese.

Nëse  kafshët dhe fëmijët bien në kontakt me gjethet e Caladiumit , mund të përjetohen rrjedhje të lëngjeve dhe vështirësi në frymëmarrje.

Në këto raste, është më mirë të kontaktoni një specialist të toksikologjisë ose një qendër që specializohet në trajtimin e helmimeve dhe të lani – fshini zonën e prekur.

  1. Pothos

Bimët Pothos kanë gjethe të mëdha, në formë të bukur, që i bëjnë ato shumë elegante kur bëhet fjalë për dekorin e shtëpisë. Edhe pse ky emër mund të duket pak i çuditshëm, ju me siguri do të njiheni me emrin tjetër të tij: Devil’s Ivy.

Ashtu si bimët e lartpërmendura, kjo bimë ka substanca si oksalati i kalciumit, të cilat mund të shkaktojnë acarim në buzë, gjuhë dhe gojë dhe madje të vjella .

  1. Euphorbia tirucalli

Sado e bukur të duket, Euphorbia tirucalli ka një lëng të gërryes që mund të shkaktojë acarim të skajshëm të lëkurës dhe syve.

Kjo është arsyeja pse kjo bimë duhet të trajtohet me shumë kujdes me përdorimin e dorezave dhe mbrojtjen e syve.

Nëse bima bie në kontakt me sytë, shkakton skuqje, kruajtje dhe ndjesi djegiej.  Mund  të kenë një efekt negativ në shikimin e njerëzve.

  1. Dhelpra

E njohur gjithashtu si  Digitalis purpurea , kjo lule e bukur vjollce është e pranishme në kopshte zbukuruese ose përdoret si një bimë shtëpie.

Ajo që pak njerëz e dinë është se gjethet, lulet, madje dhe farat e saj mbajnë një substancë të njohur si digoxin e cila mund të jetë fatale për kafshët dhe njerëzit që e hanë atë.

Për shkak të toksicitetit të saj, mbajtja e kësaj bime në shtëpi mund të paraqesë një rrezik mjaft të lartë shëndetësor për njerëzit dhe kafshët që jetojnë përreth saj.

Burimi: Bright Side