Zhvillohet sot Mbledhja e Zgjeruar e Këshillit Kombëtar të Integrimit Europian ku u prezantua drafti i Planit Kombëtar të Negociatave më BE-në

Fjala e Balles:

Do të kisha dashur që në tavolinën përballë të kishim dhe z. Basha, të cilin e kemi ftuar dhe kemi shpresuar që do ta merte këtë hap të rëndësishëm, si një shprehje kuptimplotë se kur vjen fjala për integrimin europian ne jemi të gjithë bashkë.

Nuk do të bëj komente dhe do të ndjek këshillën e Prësidentit të Republikës që kushdo që ka komente lidhur mbi planin ti paraqesi me shkrim si kontribute për këto mbledhje.

Do t’i sugjeroja qeverisë që përveç këtij plani shumë të përmbledhur të kemi në një kohë të shkurtër një plan tjetër shumë më të detajuar, i cili të hartojë masa drastike në zbatim të prioriteteve, ku çdo masë të lidhet drejtpërsëdrejti me institucionin përgjegjës dhe afatet e parashikuara dhe me buxhetin përkatës.

Nga eksperienca e fituar duke studiuar vendet që kanë kaluar përmes këtij procesi mendoj që në Planin Kombëtar të Negociatave më BE, drafti i cili u prezantua sot duhet të kemi institucione përgjegjëse, të cilat duhet të kenë të përcaktuara drejtpërsëdrejti detyrat e tyre.

Afatet e parashikuara duhet të jenë të arritshme dhe realizimi i tyre rast pas rasti duhet të vendoset me indikatorë, madje Këshilli Kombëtarë i Integrimit të disponojë një mekanizëm qëtë alertojë çdo institucion që vonohet.

Për të qenë më shumë konkret, këtu raportoi z. Dvorani në emër të KED, por dua të kujtoj se Kuvendi i Shqipërisëe ka përmbushur detyrën e tij lidhur me marrjen e propozimeve dhe të aplikimeve që me 15 shtator të vitit të kaluar. Sot jemi në qershor, 1 vit më pas dhe çdo lloj vonese, padyshim bie dakord me atë që tha z. Dvorani që pandemia apo problematika të tjera që lidhen me procesin e verifikimit të kandidaturave, kemi humbur kohë për të përmbushur një prej atyre që janë prioritete kryesore.

Falenderoj të gjithë pjesmarrësit, ambasadorët e vendeve anëtare të BE që ju bashkangjitën në këtë mbledhje që është një nga mbledhjet më gjithëpërfshirëse të realizuar në Këshillin Kombëtar të Integrimit, ku unë kam pasur rastin të jem bashkëkryetar i këtij këshilli që në ditën e themelimit.

Samiti i Zagrebit i zhvilluar më 6 maj dëshmoi rëndësinë që rajoni i Ballkanit Perëndimor ka për Bashkimin Europian.

Shpreh mirënjohjen e thellë të gjithë deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë, sidomos të shumicës parlamentare që përfaqësoj për solidaritetin dhe mobilizimin e asaj pakete financiare prej më shumë se 3.3 miliardë euro, por dhe angazhimin për rimëkëmbjen afatgjatë të Ballkanit Perëndimor, duke rikonfirmuar faktin se Shqipëria bashkë me 5 vendete tjera të Ballkanit Perëndimorë e kanë të ardhmen e tyre pjesë të familjes së madhe europiane.

Mbetem besimplotë nëse angazhimi do të vazhdojë si ky që ishte sot Shqipëria do të përparojë në hapjen e mëtejshme të kaputujve.. rikujtoj se
Shqipëria nuk e kishte marë dritën jeshile për hapjen e bisedimeve për anëtarësim ndërsa puna përgatitore për procesin screening që në vitin 2018 me dy kapitujt e parë, për të përfunduar procesin shpjegues me të gjithë kapitujt negociues në fund të vitit të shkuar.

Për zhvillimin e suksesshëm të procesit të negocimit, qeveria shqiptare ngriti strukturën negociuese ku javë më parë Kryeministri bëri publike emrin e kryenegociatorit me të cilin kemi pasur rastin të punojmë të gjithë me të. Z. Mazi gëzon gjithë mbështetjen e të gjithë palëve të angazhuar në këshill. Le t’i urojmë punë të mbarë edhe ekipit negociues dhe ky komunikim i kryenegociatorit dhe grupit negociues me Këshillin e Integrimit si pjesë e Kuvendit të Shqipërisë duhet të vijojë në mënyrë solide.
#PërShqipërinëQëDuam????
#EgjithëVëmendjaPërJu?