Një vit pasi u raportuan rastet e para të koronavirusit të ri u raportuan nga Kina, u Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë i kërkoi vendeve të sigurojnë që vaksinat të vihen në dispozicion të njerëzve në rrezik kudo, jo vetëm në vendet e pasura, raporton Reuters.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, bëri thirrje për 4 miliardë dollarë për të blerë vaksina COVID-19 për shpërndarje në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme përmes objektit të vaksinave COVAX.

“Kjo është sfida për të cilën duhet të ngrihemi në Vitin e Ri,” tha Tedros në një mesazh me video.

“Vaksinat ofrojnë shpresë të madhe për të kthyer rrjedhën e pandemisë. Por për të mbrojtur botën, ne duhet të sigurohemi që të gjithë njerëzit në rrezik kudo, jo vetëm në vendet që mund të përballojnë vaksinat, të imunizohen, “tha ai.
Ai gjithashtu i nxiti vendet të luftonin teoritë e konspiracionit dhe sulmet ndaj shkencës, duke thënë “Zgjedhja është e lehtë”, dhe bota mund të “ecë miljet e fundit të kësaj krize së bashku, duke ndihmuar njëri-tjetrin gjatë rrugës, nga ndarja e vaksinave në mënyrë të drejtë, këshilla, dhembshuri dhe kujdes ”për të gjithë ata që kanë nevojë për to.

Një mision ndërkombëtar i drejtuar nga OBSH do të vizitojë Kinën në javën e parë të janarit për të hetuar origjinën e virusit SARS-CoV-2 që u shfaq në qytetin qendror të Wuhan në dhjetor 2019. Më shumë se 81.84 milionë njerëz janë raportuar të infektuar nga virusi global dhe 1.788,443 kanë vdekur, sipas një numri të Reuters. “Skenari i mundshëm është që virusi do të bëhet një virus tjetër endemik, një virus që do të mbetet disi një kërcënim, por një kërcënim i nivelit shumë të ulët në kontekstin e një programi efektiv global të vaksinimit,” i tha Mike Ryan, eksperti më i mirë i urgjencës i OBSH-së në një konferencë për shtyp të hënën.