epa08931994 A vial of the first batch of Covid-19 vaccine by Moderna arrives in to the Movianto company in Oss, the Netherlands, 11 January 2020. It is the second vaccine after the BioNTech-Pfizer Covid-19 vaccine that has been approved in the EU. EPA/ROB ENGELAAR

Bashkimi Evropian ka reaguar me urgjencë pas vendimit të kompanisë së vaksinave Pfizer për të ngadalësuar shpërndarjen e vaksinave në fund të janarit dhe fillim të shkurtit.

Pfizer tha se po punon për të prodhuar më shumë doza se sa parashikohej në fillim për të arritur objektivin e 2 miliardë vaksinave brenda vitit 2021. Kanë qenë të menjëhershme reagimet pas këtij vendimi. 6 vende evropiane thanë se ky ngadalësim i Pfizer është i papranueshëm.

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula Von der Leyen, tha se ka kontaktuar menjëherë kompaninë, nga e cila kishte marrë konfirmimin për të dorëzuar dozat e premtuara për unionin në 3 muajt e parë të vitit.