Përparime të reja në kirurgjinë robotike. Në Città della Salute në Torino, një robot hoqi një tumor malinj të veshkave nga një vajzë katërvjeçare duke kursyer kështu organin e saj. Operacioni, i pari në Itali dhe një nga të paktët në botë edhe për shkak se sëmundja është shumë e rrallë tek fëmijët, zgjati tre orë dhe ishte krejtësisht i suksesshëm.

Vajza e vogël ka vetëm katër plagë të vogla, pothuajse të padukshme. Operacioni kirurgjikal u krye nga profesor Paolo Gontero, një urolog i njohur, i thirrur për të ndërhyrë për përvojën e tij në përdorimin e robotit.

“Literatura shkencore nuk raporton precedentë të këtij lloji, por unë jam shumë i njohur në përdorimin e robotit tek të rriturit dhe propozova të përdor këtë teknikë sepse tumori ishte në një pozitë anatomike shumë të keqe”, shpjegon Gontero për ANSA-n.

”Për mua ishte thjesht një çështje e transferimit të lëvizjeve që bëj tek të rriturit. Duke përdorur rindërtime 3D, ende eksperimentale, ne ishim në gjendje të përcaktonim shumë mirë vaskularizimin arterial në veçanti. Kështu ishim në gjendje të mbyllnim vetëm arterien që mbante gjakun në tumor, ndërsa pjesa e mbetur e veshkave nuk u vu në ishemi dhe nuk vuajti as më të voglin”, thekson ai.

Pacientja e vogël, me peshë vetëm 14 kilogramë, kishte mbërritur në urgjencën e Spitalit të Fëmijëve ”Regina Margherita” para Pashkëve me ethe dhe dhimbje barku. Testet zbuluan një masë prej rreth 4 centimetra në veshkën e djathtë.