Sekretari i Transportit Pete Buttigieg njoftoi sot publikimin e pjesës së parë të një investimi prej më shumë se 27 miliardë dollarësh në ndërtimin e urave gjatë një vizite në Filadelfia.

Programi i urës, i shpallur në përvjetorin e 60-të të miratimit të ligjit dypartiak të infrastrukturës, është bërë shpesh një pikë diskutimi që nga miratimi i ligjit. Paratë për programin e formulës do të shkojnë në të 50 shtetet, Qarkun e Kolumbisë, Puerto Riko dhe qeveritë fisnore gjatë pesë viteve të ardhshme.

Në përgjithësi, programi i formulës pritet të ndihmojë në rehabilitimin e rreth 15,000 urave të autostradave. Ai përfshin 26.5 milionë dollarë për shtetet dhe 825 milionë dollarë për urat fisnore dhe përfshin stimuj për të shpenzuar para në ura “jashtë sistemit”, të cilat zakonisht nuk janë në sistemin federal të autostradave. Në përgjithësi, shteteve u kërkohet të përputhen me financimin federal deri në 20 për qind të financimit shtetëror ose lokal, por projektligji dypartiak lejon që 100 për qind e fondeve federale të paguajnë për riparimin ose rehabilitimin e urave nuk janë në pronësi të sistemit lokal.

Një program i dytë për ndërtimin e një ure prej 12.5 miliardë dollarësh, me rëndësi kombëtare dhe rajonale, do të shpallet pasi Departamenti i Transportit të vendosë kriteret e pranueshmërisë dhe aplikimit, tha zyrtari.

Viti i parë i financimit për programin më të madh, 27 miliardë dollarë, do të jetë rreth 5.3 miliardë dollarë, sipas DOT. Shtetet do të zgjedhin urat që do të rehabilitohen