Studiuesit në Japoni kanë zhvilluar një provë me kosto të ulët të antitrupave Covid-19 që përshtatet në një mikroçip dhe siguron rezultate në më pak se 30 minuta pa nevojën e trajnimit mjekësor – një ndryshues i mundshëm i lojërave në luftimin e pandemisë.

Ekipi në Okinava Institute of Science and Technology Graduate University (OIST) ka publikuar studimin e tyre të provës së konceptit në revistën Biosensors and Bioelectronics.

Pajisja e tyre përdor dhjetëra mijëra thika të vogla ari, secila më e vogël se gjatësia e valës së dritës, për të provuar plazmën e holluar të gjakut për praninë e antitrupave Covid-19, të cilat ndriçohen nga një sondë drite.

Riccardo Funari, autori i parë i hulumtimit të ri dhe një studiues postdoktoral në Njësinë Mikro / Bio / Nanofluidics në OIST, thotë se arsenali aktual i testimit të antitrupave përballet me dy probleme; testet janë ose të sakta, por të ngadalta, të shtrenjta dhe kërkojnë ekspertizë, ose janë të lehta për t’u përdorur, të shpejta dhe të lëvizshme, por të pasakta.

Testet e shpejta dhe të lira, por shumë të sakta të antitrupave janë thelbësore për një kuptim plotësisht të informuar të virusit dhe përhapjes së tij në  një popullatë të caktuar, duke ndihmuar në drejtimin e politikës koherente të shëndetit publik dhe lejimin e lehtësimit të kufizimeve në shoqërimin dhe udhëtimet.

Studiuesit pretendojnë se testi i tyre i ri zbulon përqendrimin më të ulët të mundshëm, por me rëndësi klinike të antitrupave, duke siguruar rezultate brenda vetëm 30 minutash.

Për më tepër, ata thonë se pajisja është e lirë për t’u prodhuar dhe përjashton nevojën për punëtorë laboratorik teknikisht të aftë, duke rritur kështu gjasat e një prove më gjithëpërfshirëse, në mbarë vendin.

Përveç kësaj, pajisja siguron informacion sasior në lidhje me numrin e përgjithshëm të antitrupave të prodhuar nga një sistem imunitar i dhënë, duke zgjeruar aplikimin e tij edhe më tej pasi mund të sigurojë informacion të dobishëm gjatë hulumtimit dhe zhvillimit të vaksinave të gjeneratës aktuale dhe të ardhshme.

Sa më shumë antitrupa që lidhen, aq më i madh është zhvendosja në gjatësinë e valës së dritës së thithur ”, thotë Funari.

“Sonda me fibra optike është e lidhur me një detektor të dritës që mat këtë zhvendosje. Duke përdorur atë informacion, ne mund të përcaktojmë përqendrimin e antitrupave brenda kampionit të plazmës. ”

Nëse pajisja mban deri në një test klinik më rigoroz, së shpejti stafi mjekësor mund të monitorojë përgjigjen imune të një pjesëmarrësi në provën e pacientit ose vaksinës me një shkallë të lartë të saktësisë, në afërsi të kohës reale.

Pajisja mund të identifikojë gjithashtu donatorë të mundshëm për kërkime vaksinash dhe trajtime eksperimentale.

Studiuesit shpresojnë të zgjerojnë testin për të zbuluar lloje të ndryshme të antitrupave përpara se të kryejnë teste në mostrat reale të pacientëve në spitalet dhe objektet mjekësore aty pranë në Okinaëa.