Virusi që shkakton Covid-19 vepron si një “ujk në veshjen e deleve” duke përdorur sheqerna për të gjetur rrugën e tij në trupin e njeriut, sipas hulumtimeve të reja, Shkencëtarët në Universitetin e Southampton kanë krijuar një model të koronavirusit Sars-CoV-2 që shkakton Covid-19 i cili zbulon se si maskohet vetvetiu për të hyrë në qelizat njerëzore të pazbuluar. Por ata zbuluan se virusi nuk është aq i mbrojtur sa disa të tjerë siç është HIV.

Ekipi, i udhëhequr nga profesori Max Crispin, thonë se modeli do të sigurojë informacione “thelbësore dhe inkurajuese” për shkencëtarët që krijojnë një vaksinë. Prof Crispin sqaroi se virusi Sars-CoV-2 ka një numër të madh pikash që rrinë jashtë sipërfaqes së tij, të cilat i përdor për t’u ngjitur dhe futur qelizat në trupin e njeriut. Këto thumba janë të veshura në sheqerna, të njohura si glikane, të cilat maskojnë proteinat e tyre virale dhe i ndihmojnë ata të shmangin sistemin imunitar të trupit.

Prof Crispin tha: «Duke u veshur me sheqerna, viruset janë si një ‘ujk në rrobat e deleve’. Por një nga gjetjet kryesore të studimit tonë është që përkundër sa sheqernash ka, ky koronavirus nuk është aq i mbrojtur sa disa viruse të tjera. Viruset si HIV, të cilët varen nga një mikpritës, duhet të shmangin sistemin imunitar vazhdimisht dhe ata kanë një shtresë glikane vërtet të dendur si një mburojë për sistemin imunitar. Por në rastin e koronavirusit, mbrojtja e ulët nga sheqernat e bashkangjitura me të mund të reflektojë se është një virus” i goditur dhe i rrjedhshëm “, duke lëvizur nga një person tek tjetri.

Megjithatë, densiteti i ulët i glikaneve do të thotë se ka më pak pengesa që sistemi imunitar të neutralizojë virusin me antitrupa. Pra, ky është një mesazh shumë inkurajues për zhvillimin e vaksinave.”

Hulumtimi u realizua duke përdorur pajisje të siguruara më parë nga një grant nga fondacioni Bill dhe Melinda Gates përmes Bashkëpunimit për AIDS Vaskin Discovery.