Prova të dëmtimit të placentës, organit që vepron si zorrë, veshkë, mëlçi dhe mushkëri për një fetus gjatë shtatzënisë u gjetën në një studim mjekësor mbi 16 gra shtatzëna, të cilat rezultuan pozitive me COVID-19.

Ekzaminimet patologjike të përfunduara menjëherë pas lindjes gjetën prova të rrjedhjes së pamjaftueshme të gjakut nga nëna te fetusi dhe mpiksje gjaku në placentë. Kjo mund të ndërhyjë në rolin që ka placenta në shpërndarjen e oksigjenit dhe lëndëve ushqyese nga rrjedha e gjakut të nënës te fëmija që rritet dhe largon produktet e mbeturinave nga gjaku i foshnjës.

“Nuk janë për t’u alarmuar, por janë gjetje që më shqetësojnë”  tha Dr. Emily Miller, bashkëautor i studimit të botuar të premten.

Pavarësisht se kanë vëzhguar vetëm 16 gra, autorët thanë se studimi është ekzaminimi më i madh i shëndetit të placentave te gratë e testuara pozitive për Covid-19 të bërë deri më tani.

“Unë nuk dua të nxjerr përfundime gjithëpërfshirëse nga një studim i vogël, por kjo pamje paraprake sesi Covid-19 mund të shkaktojë ndryshime në placentë mbart disa implikime mjaft domethënëse për shëndetin e një shtatëzënieje,” tha Miller, një profesor ndihmës i obstetrikë dhe gjinekologji në Universitetin Veriperëndimor Feinberg Shkolla e Mjekësisë.

Tani e tutje duhet të ndryshojmë mënyrën sesi duhet të monitorojmë gratë shtatzëna tani”, tha Miller. Kjo mund të bëhet duke testuar dërgimin e oksigjenit në placentë gjatë shtatëzanisë dhe ndjekjes së rritjes së bebes në fetus përmes ultrazërave