Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, tha të mërkurën se është koha që vendet të fillojnë të përdorin para nga planet e tyre kombëtare të rimëkëmbjes dhe reagimit ndaj Covid-19 për të ndihmuar në financimin e planit global të vaksinave të Organizatës Botërore të Shëndetit.

Programi ACT-Accelerator dhe struktura e tij COVAX deri më tani kanë marrë 3 miliardë dollarë, por kanë nevojë për 35 miliardë dollarë të tjerë. Ai synon të japë dy miliardë doza të vaksinave të koronavirusit deri në fund të vitit të ardhshëm, 245 milionë trajtime dhe 500 milionë teste.

“ACT-Accelerator ofron mënyrën e vetme të sigurt dhe të sigurt për të rihapur ekonominë globale sa më shpejt të jetë e mundur. Një përpjekje për vaksinimin kombëtar në një pjesë të vogël të vendeve nuk do të zhbllokojë dyert e ekonomisë globale dhe të rivendosë jetesën, ”tha Guterres për një ngjarje të nivelit të lartë virtual të KB.

Sekretari i Jashtëm i Britanisë, Dominic Raab, u bëri thirrje vendeve të tjera të bashkohen me përpjekjen globale, duke thënë në takimin e OKB-së se ACT-Accelerator është shpresa më e mirë për të vendosur pandeminë nën kontroll.

Guterres u bëri thirrje të gjitha vendeve që të rrisin ndjeshëm fondet në tre muajt e ardhshëm.

Ai vuri në dukje se vendet e zhvilluara kishin shpenzuar triliona dollarë në ndikimet socio-ekonomike të krizës, kështu që “me siguri, ne mund të investojmë një pjesë të vogël të kësaj për të ndaluar përhapjen e sëmundjes kudo”.

/Descript.al/