Nëse në Azi dhe në kontinentin e vjetër infeksionet gradualisht janë duke u zvogëluar, e njëjta gjë nuk mund të thuhet për Shtetet e Bashkuara dhe vendet e Amerikës Latine, ndërkohë që ekspertët shprehen se vetëm vaksina do të jetë në gjendje të ndalojë epideminë.

Fillimisht, opinioni publik ishte i bindur që përleshja e koronavirusit mund të ishte vetëm një problem i kufizuar vetëm në provincën kineze të Hubei, nga e cila shumica e perëndimorëve gjithashtu injoruan ekzistencën. Pastaj mjaftoi rreth një muaj që Covid të shpërndahej nga Lindja e Largët në të katër anët e planetit.

Shpresa se kjo sëmundje misterioze ngjitëse ishte e destinuar të zhdukej në periudhën e mesme kohore, siç ka ndodhur më parë me Sars apo Gripin e shpendëve ishte veç një iluzion.

Pas tre muajsh frike, infektimesh dhe një numër i tepruar vdekjesh, njerëzimi rrezikon të bëjë të njëjtin gabim, por në një mënyrë të kundërt. Merrni shembullin e Italisë, i cili me një vullnet të jashtëzakonshëm dhe masa të duhura qeveritare, ka arritur të ulë në mënyrë drastike qarkullimin e covid-19. Sidoqoftë, një betejë mund të quhet e fituar dhe jo lufta, pasi virusi vazhdon të qarkullojë, si në Itali, ashtu dhe në pjesën tjetër të globit dhe, për më tepër, në mënyrë asinkron.

Koronavirus, valë e re: ja çfarë thonë ekspertët

Në lidhje me qarkullimin jo sinkron të koronavirusit, ekspertët tregojnë se çfarë po ndodh aktualisht në vende të tilla si Rusia, Meksika, Peruja dhe Brazili. Në këto shtete koronavirusi është ende shumë aktiv.

Në një situatë të tillë, edhe nëse muajin e ardhshëm shumë vende mund të kenë zero raste infeksioni, me këtë shtëtrrethim prej vendeve të përmendura më lart ku shkalla e infeksionit është shumë dinamike, sidomos në Rusi dhe Amerikën Latine, të gjithë duhet të jenë ende në gjendje alarmi.

Profesori Italian Stefano Vella, doktor i sëmundjeve infektive dhe profesor në Romë në Universitetin Katolik të Zemrës së Shenjtë, thotë se “Është alarmante që ne në Europë kemi filluar të mendojmë se epidemia është diçka lokale tanimë, duke harruar se Nju Jorku sot ka pesë herë më shumë raste se Wuhan. Si mund të mendojmë që koronavirusi nuk do të kthehet më? Në këto kushteështë më shumë se e mundur, është e sigurt”.

I.C./Shqiptarja.com