People wear protective masks while walking in via dei Fori Imperiali to the Colosseum on the day of the celebrations for the Republic Day “Festa della Repubblica” celebrations during the second phase of the Coronavirus Covid-19 pandemic emergency in Rome, Italy, 02 June 2020. ANSA/ANGELO CARCONI

Në Evropë tashmë po flasim për valën e tretë të pandemisë dhe po reagojmë me të vetmen armë të disponueshme që kemi: kufizimet.

Kështu, Britania, e mbingarkuar nga infektimet, ka vendosur të mbajë të mbyllura shkollat ​​në Londër, ndërkohë që në Francë po zgjaten kufizimet. Qeveria gjermane po përgatitet gjithashtu me autoritetet rajonale për të zgjatur oraret e kufizimit. Fushata e vaksinimit kundër Covid, e cila sapo ka filluar, po vazhdon shumë ngadalë për të pritur një ulje të infeksioneve në një kohë të shkurtër, shkruan Ansa.

Në Britaninë e Madhe situata paraqitet gjithnjë e më dramatike, me gati 58,000 raste të reja të regjistruara në 24 orë.

Në Londër, qeveria ka vendosur që të gjitha shkollat ​​fillore do të qëndrojnë të mbyllura deri më 18 janar.

Në Francë, pas zbutjes së kufizimeve të pushimeve, u vendos një shtetrrethim nga ora 20:00 deri në ora 18:00 për gjashtë milion njerëz që jetojnë në 15 departamente në pjesën lindore të vendit, me kërkesë të autoriteteve lokale të shqetësuara për përparimin e epidemisë.

Sa i përket Gjermanisë, vendi sapo është kthyer nga një javë në të cilën u kalua për herë të parë pragu i njëmijë vdekjeve në një ditë. Të martën e ardhshme Angela Merkel dhe 16 udhëheqësit rajonalë pritet të zgjerojnë bashkërisht kufizimet aktuale përtej 10 janarit, duke përfshirë mbylljen e shkollave, dyqaneve jo-thelbësore, bareve dhe restoranteve. Të paktën për disa javë.

Rihapja e shkollave, nga ana tjetër, është qëllimi i qeverisë greke, e cila njoftoi zgjatjen e bllokimit deri në 10 janar. Për të parandaluar përkeqësimin e situatës dhe parandalimin e kthimit të nxënësve në institucionet arsimore duke filluar nga 11 Janari.

Jashtë Evropës, Shtetet e Bashkuara kanë filluar vitin e ri me mbi 160,000 raste të reja, pasi kanë kaluar kufirin e 20 milion infektimeve.

India, me mbi 10.3 milion raste, synon të vaksinojë 300 milion njerëz deri në mes të vitit, pasi i dha dritën jeshile vaksinës AstraZeneca. Brazili ka tejkaluar 7.7 milion raste