Gati gjashtë muaj pas përhapjes së koronavirusit nga epiqendra e tij në Wuhan, qindra prova klinike janë duke u bërë për të gjetur një kurë dhe të paktën dyzet prej tyre për të gjetur një vaksinë.
Është shtuar frika se më lehtësimin e masave kufizuese në të gjithë botën, mund të shohim një valë të dytë të infeksioneve. Dihet pak për virusin, shkencëtarët nuk mund të thonë madje as nëse njerëzit që janë shëruar nga COVID-19 kanë imunitet të mjaftueshëm për t’u mbrojur nga një infektim tjetër.
Që kur qeveria e Kinës publikoi të dhënat gjenetike të koronavirusit të ri, të njohur tani si COVID-19, laboratorët kanë punuar shumë në studimin e tij.
Fillimisht u investua në krijimin e mjeteve diagnostikuese për të testuar njerëzit për koronavirusin.
Qëllimi përfundimtar, megjithatë, është prodhimi i një vaksine që mund t’i mbrojë njerëzit nga virusi, veçanërisht të moshuarit dhe ata me probleme shëndetësore.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), janë duke u zhvilluar mbi dyzet vaksina për Covid-19, jo të gjithë kanë arritur në fazën e provave klinike me njerëz.
Kompania nga Kina, CanSino Biologics raportoi në revistën mjekësore Lancet se ka bërë prova klinike me një vaksinë, duke përfshirë ato në mbi njëqind njerëz të shëndetshëm në provincën Hubei, që tani do të kalojë në fazën e dytë.
Provat klinike tregojnë se vaksina nxit një reagim të sistemit imunitar, por ato nuk kanë vërtetuar se kjo do të ishte e mjaftueshme për t’u mbrojtur nga virusi.
Universiteti i Oksfordit në Britani ka njoftuar gjithashtu sukses në zhvillimin e vaksinës së tij për Covid-19.
Muajin e kaluar, shkencëtarët në Oksford filluan të imunizojnë më shumë se një mijë vullnetarë me vaksinën e tyre, në një provë paraprake të krijuar me qëllimin për të testuar sigurinë e saj.
Edhe kompani të tjera farmaceutike si Moderna po punojnë në prodhimin e vaksinave që funksionojnë në mënyra të ndryshme.
Bashkimi Evropian po financon gjithashtu kërkime për një vaksinë kundër koronavirusit.
Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetit në Shtetet e Bashkuara, Dr. Francis Collins është optimist se do të ketë përparim në përpjekjet për prodhimin e një vaksine.
“Unë mendoj se do të shohim që në korrik fillimin e provave klinike në shkallë të gjerë për të paktën një, ndoshta dy nga vaksinat që kanë patur më shumë përparim dhe pastaj të tjerët shpresoj se do të ndjekin hapat e tyre brenda një periudhe jo shumë të gjatë”, tha ai.
Përveç vaksinave, shkencëtarët po bëjnë kërkime edhe për gjetjen e trajtimeve për Covid-19.
Midis tyre është edhe ilaçi remdesivir, i cili është duke u studiuar nga kompani dhe institucione të ndryshme, përfshirë një ekip shkencëtarësh në Universitetin Emory në Shtetet e Bashkuara.
Një studim zbuloi se ilaçi remdesivir shkurton kohën e shërimit të pacientëve të koronavirusit në spital me 31 për qind.
Nuk dihet nëse ilaçi ul numrin e vdekjeve.
Deri më tani, ai është testuar vetëm te njerëzit me nivel mesatar ose të rëndë të sëmundjes dhe është përdorur vetëm në spitale.
Prodhuesi i Remsidivirit, kompania Gilead thotë se është duke rritur prodhimin nga 140,000 doza trajtimi tani, në më shumë se 500,000 deri në tetor, dhe më shumë se një milion deri në 1 dhjetor. Ilaçi nuk është miratuar ende askund në botë për përdorim të gjërë.
“Si shumica e gjërave në mjekësi, ky ilaç nuk është një kurë për të gjithë. Pra, ky është një trajtim që përmirëson simptomat e pacientit, që shkurton kohën e shërimit. Ky ilaç ka potencialin për të shpëtuar jetë”, tha udhëheqësi i studimit, Dr. Andre Kalil nga Universiteti i Nebraskës.
Trajtimet e tjera që po studiohen përfshijnë përdorimin e plazmave të gjakut të pacientëve të shëruar nga Covid-19 për të forcuar sistemin imunitar të atyre që vuajnë nga sëmundja.
Shkencëtarët po anlizojnë edhe vaksinën e vjetër BCG, që është përdorur kundër turbekulozit, për të forcuar sistemin imunitar.
Studimet e kësaj vaksine po zhvillohen në Australi dhe Holandë.
“Mund të jetë një mjet shumë i rëndësishëm për të kapërcyer periudhën e rrezikshme derisa të kemi në treg një vaksinë specifike të duhur kundër koronavirusit,” tha Dr. Mihai Netea nga Qendra Mjekësore e Universitetit Radboud.
Kërkimet për trajtime dhe vaksina po vazhdojnë, por nuk ka garanci se njëra prej tyre do të funksionojë./VOA