/ATSH-DPA/ – Shitjet e makinave të reja në Bashkimin Europian ranë 22,3% nga viti në vit (qershor) dhe 38% në gjashtë muajt e parë të 2020, deklaroi një shoqatë tregtare.

”Gjithsej 949 722 vetura të reja u regjistruan muajin e kaluar, nga 1,22 milionë në qershor 2019’’, deklaroi Shoqata Europiane e Prodhuesve të Automjeteve (ACEA) në buletinin e saj mujor.

Shifrat treguan një përmirësim të vogël në shitjet muaj pas një viti në krahasim me majin, i cili pësoi se shitjet janë ulur me 52,3% nga viti në vit në të gjithë Bashkimin Europian.

Tregu europian i automobilave ka pësuar një rrëzim rekord pas kufizimeve të reja të koronavirusit. Po ashtu, pati rënie më të lartë në bazë vjetore në mars me rreth 55% dhe në prill, me 75%.

”Ndër tregjet kryesore të BE-së, shitjet e qershorit treguan një rënie të konsiderueshme në bord përveç në Francë, ku shitjet u rritën me 1,2 %, ndoshta për shkak të stimujve të qeverisë”, theksoi ACEA.