Sokrati ka thënë dikur: Mendjet e forta diskutojnë idetë, mendjet mesatare diskutojnë ngjarjet, mendjet e dobëta diskutojnë njerëzit.

Por gjëja është se shumë pak prej nesh diskutojnë idetë në baza ditore dhe në vend të kësaj flasin për marrëdhëniet tona me të tjerët. Kjo është mënyra se si ne ndërveprojmë me miqtë, familjen dhe njerëzit në rrethin tonë të ngushtë. Dhe çuditërisht, ky lloj komunikimi është një pjesë thelbësore e evolucionit të gjuhës.

Sipas një studimi që ka bërë Bright Side janë hedhur poshtë disa mite për thashethemet.

  1. Thashethemet janë një pjesë e rëndësishme e evolucionit të gjuhës.

Thashethemet mund të jenë një nga arsyet kryesore për evolucionin e gjuhës. Gjuha, në vetvete, na ndihmon të komunikojmë dhe të mësojmë me fakte dhe aftësi, na lejon të dimë se kujt mund t’i besohet, na ndihmon të krijojmë marrëdhënie dhe lehtëson të gjitha llojet e ndërveprimeve. Për të njohur gjithë këtë informacion, thashethemet ishin (dhe janë) përgjigjja.

Kur jetonim në një grup, ne kërkonim tru më të madh dhe më të mirë për të ruajtur të gjithë këtë informacion. Në të kaluarën, paraardhësit tanë jetonin në grupe shumë më të mëdha. Ndryshe nga majmunët, të cilët i ruanin marrëdhëniet e tyre shoqërore duke u kujdesur, paraardhësit tanë njerëzor kishin më shumë gjasa të zhvillonin thashethemet si një mënyrë për t’u socializuar në mënyrë më efektive.

  1. Thashethemet mundësojnë lidhjet sociale.

Thashethemet ishin një pjesë thelbësore e komunikimit që ndihmuan paraardhësit tanë të mbijetonin. Studiuesit thonë se thashethemet nuk janë domosdoshmërisht negative, por mund të jenë pozitive ose neutrale.

Paraardhësit tanë ndoshta kanë përdorur thashethemet si një mënyrë për t’u lidhur, ashtu si ne tani! Thashethemet flasin për njerëz të tjerë dhe transmeton informacione sociale, gjë që i bën ato një mënyrë për të krijuar lidhje. Kjo na jep mundësinë për të shpërndarë informacion të vlefshëm në rrjete shumë të mëdha sociale dhe për të ruajtur funksionalitetin e grupit me kalimin e kohës.

  1. Thashethemet janë dëshmi e të mësuarit kulturor.

Studiues të tjerë gjithashtu pohojnë se thashethemet janë dëshmi e të mësuarit kulturor. Oofron përvoja mësimore dhe u ofron njerëzve shembuj se çfarë është e pranueshme nga shoqëria dhe çfarë jo, të cilat mund të përdoren si një mjet për të matur se sa moral është një komunitet.

Nëse, për shembull, në një rreth shoqëror zbulohet se një person tradhton vazhdimisht, pjesa tjetër e komunitetit do të fillojë të bëjë komente negative për atë person. Kjo mund të përdoret si një mënyrë për të paralajmëruar të tjerët për pasojat e mashtrimit.

  1. Thashethemet mund t’ju ndihmojnë të qetësoni trupin tuaj në situata stresuese.

Një studim i vitit 2012 tregoi se ka dallime psikologjike midis përfshirjes pasive dhe aktive në thashetheme.

Ky studim tregoi se kur pjesëmarrësit dëgjuan për sjelljen anti-morale ose situatën e padrejtë të dikujt tjetër, ata përjetuan një rritje të rrahjeve të zemrës. Por kur ata ishin në gjendje të angazhoheshin në mënyrë aktive në thashetheme për personin ose situatën tjetër, kjo i qetësonte dhe uli rrahjet e tyre të zemrës. Përfundimi i këtij studimi sugjeron se thashethemet aktive për situatat stresuese mund të ndihmojnë në qetësimin e trupit.

  1. Është e dobishme të promovohet bashkëpunimi pozitiv.

Ekziston një thënie e zakonshme që thotë, “Reputacioni yt të paraprin,” dhe origjina e kësaj ndoshta vjen nga ndonjë thashethem që dikush tjetër përhap për ju. Kjo, nga ana tjetër, i bën thashethemet të dobishme në promovimin e bashkëpunimit midis anëtarëve të një komuniteti.

Në një studim nga Shkolla e Menaxhimit Rotman e Universitetit të Torontos, rezultatet sugjeruan se thashethemet ndihmuan në identifikimin e atyre në një grup që po silleshin me egoizëm dhe i dëbuan shpejt. Përmes disa ushtrimeve në grup, pjesëmarrësit mundën të dallonin se sa kontribuan pjesëmarrësit për përfitim reciprok dhe komunikuan me njëri-tjetrin se kush do të përjashtohej për sjellje egoiste.

  1. Thashethemet mund të thonë shumë për marrëdhënien tuaj me partnerin ose miqtë

Në një marrëdhënie, besimi është një nga faktorët kryesorë që e bën të mundur këtë lloj lidhjeje. Dhe për çudi, thashethemet mund të thonë shumë për marrëdhëniet që kemi me njëri-tjetrin. Ju do të përhapni thashetheme për dikë vetëm nëse ndiheni mjaft të afërt me atë person.

Kur ndani një sekret ose një përvojë, duhet pak intimitet për t’u hapur. Thashethemet mund të parandalojnë vetminë dhe të lehtësojnë lidhjen dhe afërsinë. Kështu që herën tjetër që dëshironi të shihni se si ndihet partneri ose shoku juaj për ju, kushtojini vëmendje llojit të informacionit që po ju japin.

Bonus: Thashethemet luajtën një rol të madh në ndërtimin e gramatikës siç e njohim sot.

Nëse ndonjëherë pyesni veten se nga vjen kompleksiteti i gramatikës, përgjigja mund të qëndrojë tek thashethemet. Në të kaluarën, paraardhësit tanë nuk kishin nevojë për shumë rregulla gramatikore për të komunikuar udhëzime të thjeshta, por për të shpjeguar situata më komplekse si dikush tjetër duke bërë një veprim të caktuar që do të ndikonte në një situatë, nevojitej një strukturë gramatikore më e fortë.

Top Channel