Dhimbja e shpinës është një problem shumë i zakonshëm tek të rriturit në mbarë botën.

Ka disa faktorë që mund të shkaktojnë dhimbje në shpinë, si mosha, mungesa e ushtrimeve, pesha e tepërt, lëndimi dhe disa kushte shëndetësore. Një studim i ri ka ngritur shqetësimin në lidhje me numrin në rritje të rasteve të dhimbjes së mesit, e cila është shkaku kryesor i paaftësisë globale.

Studimi i ri i Barrës Globale të Sëmundjeve (GBD) 2021, i publikuar së fundmi në Lancet Rheumatology, vlerësoi se deri në vitin 2050, 843 milionë njerëz do të vuajnë nga dhimbjet e shpinës. Kjo do të ishte një rritje prej 36 për qind nga viti 2020, kur kishte rreth 619 milionë raste me dhimbje shpine.

Llogaritja është bërë në bazë të analizës së të dhënave mbi 30 vjet (nga 1990 deri në 2020) nga mbi 204 vende dhe territore. Rritja e popullsisë dhe plakja e popullatës janë kryesisht duke nxitur numrin e rasteve të dhimbjes së mesit në nivel global, thuhet në raport.

Sipas studiuesve nga Universiteti i Sidneit, rritjet më të mëdha të rasteve të dhimbjes së shpinës ka të ngjarë të shihen në Azi dhe Afrikë. Ata parashikuan që Australia do të dëshmonte një rritje gati 50 për qind të rasteve të dhimbjes së shpinës deri në vitin 2050.

Studiuesit kanë shprehur shqetësimin se mungesa e një qasjeje të qëndrueshme për trajtimin e dhimbjes së shpinës dhe opsionet e kufizuara të trajtimit mund të çojnë në një krizë të kujdesit shëndetësor, duke pasur parasysh se dhimbja e mesit është shkaku kryesor i paaftësisë në mbarë botën.

Duke theksuar presionin e madh në sistemin e kujdesit shëndetësor për shkak të barrës në rritje të dhimbjes së mesit, ata theksuan nevojën për të krijuar një qasje kombëtare, të qëndrueshme për menaxhimin e dhimbjes së mesit, e mbështetur nga kërkimet.

Studimi konfirmoi se dhimbja e mesit është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar dhe femrat vuanin më shumë nga ky problem sesa meshkujt.

Dhimbja e shpinës i atribuohet faktorëve profesionalë, pirjes së duhanit dhe mbipeshës.

Opioidet për menaxhimin e dhimbjes së shpinës tek njerëzit e moshuar “jo ideale”

Trajtimet e zakonshme të rekomanduara për dhimbjen e mesit, duke përfshirë disa operacione dhe opioidë, janë jo joefektive ose kanë efektivitet të panjohur.

Autori kryesor, Profesor Manuela Ferreira nga Sydney Musculoskeletal Health theksoi se përshkrimi i opioideve për menaxhimin e dhimbjes së shpinës tek njerëzit e moshuar nuk është ideal pasi këta analgjezikë mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin dhe cilësinë e jetës së tyre dhe ka të ngjarë të ndërhyjnë me medikamentet e tyre ekzistuese.

Bashkautorja Dr Katie de Luca, nga CQUniversity, paralajmëroi se, nëse nuk trajtohet siç duhet, dhimbja e mesit mund të çojë në kushte kronike shëndetësore si diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe gjendjet e shëndetit mendor, procedurat invazive mjekësore dhe paaftësi të konsiderueshme.

Top Channel