UELLINGTON, 30 qershor /ATSH-DPA/ – Poli i Jugut ka rritur normën e ngrohjes globale në mbi tre herë në tre dekadat e fundit, sipas një studimi.

”Temperatura në Polin e Jugut është rritur me rreth 1,8 gradë Celsius në 30 vitet e fundit, që është më shumë se tre herë se sa mesatarja botërore”, sipas një studimi të kryer nga universiteti ”Victoria” i Zelandës së Re dhe botuar në revistën ”Nature Weather Change”.

”Rezultatet sfidojnë një konsensus të përgjithshëm shkencor që Poli i Jugut ka qenë imun ndaj ngrohjes dhe studimet sugjerojnë që rritja e temperaturës mesatare është e lidhur me ndryshimet natyrore të motit në tropikë”, tha shkencëtari Kyle Clem në një deklaratë.

Studimi arriti në përfundimin se temperaturat e sipërfaqes së ngrohtë të sipërfaqes së detit te tropikët dukej se kishin forcuar ciklonet në oqeanin Atlantik duke nxitur ajrin e ngrohtë dhe të lagësht për të kaluar më tej në Antarktidë.

ATSH