Një kryevepër e Pikasos me titull “Femme à la montre” pritet të arrijë më shumë se 120 milionë dollarë kur të dalë në ankand këtë vjeshtë.

Piktura në vaj e vitit 1932 do të jetë në qendër të skenës në një ngjarje dy-ditore në Sotheby’s në Nju Jork në nëntor, kur koleksioni i Emily Fisher Landau do të dalë në shitje.

Koleksionistja e arteve Emily Fisher Landau vdiq në fillim të këtij viti, në moshën 102-vjeçare. Ajo është fotografuar këtu përballë "Étude pour Les Constructeurs" të Fernand Léger në shtëpinë e saj në Manhatan në 2002.

Koleksionistja e arteve Emily Fisher Landau vdiq në fillim të këtij viti, në moshën 102-vjeçare. Ajo është fotografuar përballë “Étude pour Les Constructeurs” të Fernand Léger në shtëpinë e saj në Manhatan në 2002.

Vepra, e cila ka përmasa 130 x 96.5 centimetra, përshkruan të dashurën e Picasso-s dhe “muzën e artë” Marie-Thérèse Walter, e cila u shfaq në shumë nga portretet e tij.

Sipas shtëpisë së ankandit, portreti është nga një nga vitet më të arta të karrierës së artistit spanjoll, i cili ishte subjekt i një ekspozite të tërë të organizuar nga Musée Picasso në Paris dhe Tate Modern në Londër në 2018.

Picasso u takua për herë të parë në Paris në 1927 kur ajo ishte 17 vjeçe dhe ai ishte ende i martuar me gruan e tij të parë, Olga Khokhlova, një balerinë ruso-ukrainase. Walter do të bëhej frymëzim për disa nga kanavacat, vizatimet dhe skulpturat e tij më të kërkuara.

Me kalimin e kohës, Picasso e kishte gjithnjë e më të vështirë të fshihte ndjenjat e tij për Walter nga puna e tij – diçka që u bë e qartë gjatë retrospektivës së tij të parë në shkallë të gjerë dhe më në fund i dha fund martesës së tij.

Artisti pikturoi “Femme à la montre” në gusht 1932, menjëherë pas përfundimit të retrospektivës në Galerie Georges Petit në Paris.

Picasso vdiq në 1973 dhe Walter në 1977.

Autoportreti i Andy Warhol-it i vitit 1986 do të dalë gjithashtu në ankand si pjesë e koleksionit të Fisher Landau.

Top Channel