Inkurajoni prindërit tuaj të moshuar që të qëndrojnë aktivë dhe të bëjnë ushtrime të thjeshta si ecja në mëngjes dhe në mbrëmje.

Mos i lini të ulen për orë të gjata, kjo mund të ndikojë në shëndetin e trurit të tyre dhe të rrisë rrezikun e zhvillimit të demencës. Njerëzit e moshuar që shpenzojnë më shumë ulur mund të jenë në rrezik të shtuar të zhvillimit të demencës, thotë një studim i ri nga studiuesit e USC dhe Universitetit të Arizonës.

Studimi, i cili u botua së fundmi në JAMA, zbuloi një rritje të konsiderueshme të rrezikut të demencës tek të rriturit që kalojnë mbi 10 orë në ditë duke u qëndruar ulur. Studiuesit vunë re se një amerikan mesatar kalonte rreth 9.5 orë ulur çdo ditë. Demenca ndikon në kujtesën, të menduarit dhe aftësinë për të kryer aktivitetet e përditshme.

Ka më shumë se 55 milionë njerëz që jetojnë me demencë në mbarë botën, kryesisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Pothuajse 10 milionë raste të reja të demencës raportohen çdo vit, sipas OBSH-së. Një shkak kryesor i vdekjes në mesin e të moshuarve

Demenca identifikohet si shkaku i shtatë kryesor i vdekjes tek të moshuarit në nivel global, si dhe një nga shkaqet kryesore të paaftësisë dhe varësisë tek të moshuarit.

Shkaku i Demencës

Demenca mund të rezultojë nga një sërë sëmundjesh (përfshirë hipertensionin, diabetin, obezitetin dhe depresionin) dhe dëmtimet që prekin trurin. Pirja e duhanit, pirja e tepërt e alkoolit, të qenit fizikisht joaktiv dhe të izoluarit social mund të rrisin gjithashtu rrezikun e zhvillimit të demencës.

Demenca prek më shumë femrat sesa meshkujt

Gratë kanë më shumë gjasa të preken nga demenca sesa burrat. Ato gjithashtu përjetojnë vite të jetës dhe vdekshmëri më të lartë të përshtatur me aftësinë e kufizuar për shkak të demencës. Gratë kanë gati dy herë më shumë gjasa të kenë sëmundjen e Alzheimerit, lloji më i zakonshëm i demencës, sesa burrat.

Top Channel