ATSH/ Bari dexamethasone është një bar i përdorur në shërbimin infektiv dhe vijon të përdoret për personat që kanë insuficiencë respiratore në gjendje të rëndë, pra ajo që në gjuhën mjekësore quhet detresi respirator, që rëndon situatën e këtyre pacientëve. Kështu u shpreh, Najada Como, shefe e shërbimit infektiv në një prononcim televiziv për medikamentin që një ditë më parë OBSH e përgëzoi si zbulim të rëndësishëm.

Ministria e Shëndetësisë ka siguruar medikamentin në fjalë, bazuar në kërkesat e shërbimit infektiv.

Së fundmi OBSH përgëzoi rezultatet paraprake të një studimi britanik mbi një medikament për të luftuar kundër sëmundjes respiratore të COVID-19, duke e cilësuar si një zbulim revolucionar.

”Testet në 2 104 pacientë kanë treguar se dozat e ulëta të këtij medikamenti reduktojnë numrin e të vdekurve me një të tretën e pacientëve në ventilatorë dhe me një të pestën mes atyre që marrin oksigjen”, njoftuan studiuesit britanikë.
Studiuesit i kanë përshkruar rezultatet si një zbulim i madh që do të shpëtojë jetë.

/z.tosku/