Vera e kaluar, me nxehtësi ekstreme vdekjeprurëse dhe zjarret shkatërruese , ishte më e ngrohta në të paktën 2000 vjet, sipas një studimi të ri, i cili analizoi të dhënat e motit dhe unazat e pemëve për të rindërtuar një pamje të detajuar të së kaluarës.

 

 

Gjetjet ofrojnë një pasqyrë të qartë të ngrohjes “të pashembullt” që bota po përjeton sot falë njerëzve që djegin sasi të mëdha të karburanteve fosile që ngrohin planetin, sipas autorëve të studimit të botuar të martën në Journal Nature. Është një sinjal alarmues pasi disa shkencëtarë paralajmërojnë se viti 2024 do jetë edhe më i nxehtë.

 

Ngrohja globale aktualisht gjurmohet duke krahasuar temperaturat me “epokën para-industriale”, përpara se njerëzit të fillonin djegien e sasive të mëdha të lëndëve djegëse fosile, e përcaktuar gjerësisht si periudha midis 1850 dhe 1900. Sipas Marrëveshjes së Parisit në 2015, vendet ranë dakord të kufizojnë ngrohjen globale deri në 2 gradë mbi nivelet para-industriale.

 

Verën e kaluar, bota e kapërceu përkohësisht këtë prag, sipas raportit. Duke përdorur të dhënat e marra nga instrumentet e temperaturës gjatë kësaj periudhe, shkencëtarët zbuluan se vera e Hemisferës Veriore në vitin 2023 ishte 2.07 gradë Celsius më e ngrohtë se periudha para-industriale.

 

Por të dhënat e vëzhgimit nga kjo periudhë janë të pakta, të pasigurta dhe janë më të ngrohta. Pra, për një pamje më të plotë të asaj se si klima ndryshonte natyrshëm përpara fillimit të epokës para-industriale, autorët e studimit shikuan shumë më tej në të kaluarën.

 

Për ta bërë këtë, ata përdorën grupe të detajuara të regjistrimeve të unazave të pemëve nga mijëra pemë në nëntë rajone të Hemisferës Veriore, duke përfshirë Amerikën e Veriut dhe Skandinavinë, por duke përjashtuar Tropikët të cilëve u mungojnë të dhënat e mira të pemëve.

 

Pemët veprojnë si kapsula kohore. Modelet e unazave të tyre – të prekura nga rrezet e diellit, reshjet dhe temperatura – ofrojnë një histori klimatike për çdo vit të jetës së tyre, duke u kthyer në shekuj apo edhe mijëra vjet.

 

Këto të dhëna komplekse të unazave të pemëve i lejuan shkencëtarët të rindërtonin temperaturat vjetore për verën e Hemisferës Veriore midis viteve 1 dhe 1849 dhe t’i krahasonin ato me temperaturat e verës së kaluar.

 

Ata zbuluan se vera e vitit 2023 ishte më e ngrohtë se çdo verë tjetër gjatë kësaj periudhe.Gjithashtu vera e kaluar ishte gati 4 gradë Celsius më e ngrohtë se vera më e ftohtë e identifikuar nga studimi, viti 536 – kur një shpërthim vullkanik pompoi sasi të mëdha gazesh që ftohnin planetin.

 

Duke përdorur këtë grup të dhënash 2000-vjeçare, ata llogaritën se vera e vitit 2023 ishte 2.2 gradë Celsius më e nxehtë se mesatarja afatgjatë para-industriale, përpara se rrjetet e fuqishme të instrumenteve të mund të masnin motin.

 

Studimi pason një raport të botuar në nëntor, i cili zbuloi se njerëzimi jetoi periudhën më të nxehtë 12-mujore në të paktën 125,000 vjet. Ku studim si dhe shumë të tjerë mbështeten në të dhënat e nxjerra nga përfaqësues të tjerë, si bërthamat e akullit dhe shkëmbinjtë koralorë, të cilët nuk japin të njëjtat prova vjetore të detajuara si unazat e pemëve.

 

Kjo e bën të vështirë krahasimin e ditëve individuale apo edhe viteve me ato në të kaluarën, tha Jan Esper, autori kryesor i studimit dhe profesor i gjeografisë klimatike në Universitetin Johannes Gutenberg në Gjermani. Është e mundur – madje ka të ngjarë – viti i kaluar ishte më i nxehti në të paktën 125,000 vjet, shtoi ai, por “nuk kemi të dhëna” për të thënë me siguri.

 

“Zhytja e thellë në temperaturat vit pas viti të verës së Hemisferës Veriore është një “përpjekje e vlefshme”, tha Kim Cobb, një shkencëtare klimatike në Universitetin Broën, e cila nuk ishte e përfshirë në studim.

 

Ajo që është mbresëlënëse, tha ajo për CNN, është “ne kemi rindërtime të mjaftueshme të temperaturës nga mjaft vende në mbarë botën për të dokumentuar natyrën e jashtëzakonshme të një viti të vetëm të ekstremeve të temperaturës në shkallë të gjerë”.

 

“Kjo arkivë thesari me të dhëna mund të përdoret për të mprehur parashikimet tona për ekstremet e ardhshme klimatike”, shtoi ajo.

 

Ndërsa studimi mund të vendosë nxehtësinë e jashtëzakonshme të Hemisferës Veriore në kontekstin historik, ai nuk mund të zbatohet në një shkallë globale, tha Esper. Thjesht nuk ka të dhëna të mjaftueshme për unazat e pemëve nga hemisfera jugore dhe tropikët, tha ai.

 

Gjetjet e studimit janë thellësisht shqetësuese, tha Esper. “Ka procese potenciale të pakthyeshme në sistem dhe nuk kam frikë nga vetja. Jam plakur. Unë jam i shqetësuar për fëmijët”, tha ai.

 

 

 

Top Channel