Toka theu një tjetër rekord të nxehtësisë në vitin 2021.

Për të gjashtin vit radhazi, hulumtimi i përbashkët i profesorit të inxhinierisë John Abraham të Universitetit të St. Thomas dhe 23 shkencëtarëve nga e gjithë bota zbuloi se, sipas matjeve të tyre, oqeanet e botës janë më të nxehtë se kurrë më parë.

“Toka po ngrohet dhe njerëzit janë fajtorët”, tha Abraham.

“Ngrohja do të vazhdojë pafundësisht derisa ne të ndërmarrim veprime kolektive për të reduktuar emetimet e gazeve serrë.”

Temperatura e Tokës diktohet nga temperaturat e oqeanit. Sa më shumë u ngrohën oqeanet e botës në vitin 2021 krahasuar me një vit më parë, është përtej asaj që shumica mund të imagjinojnë.

“Oqeanet thithën nxehtësi sa 7 bomba atomike që shpërthejnë çdo sekondë në 24 orë të ditës në 365 ditë të vitit”, tha ai.

Shkencërisht, të dhënat tregojnë se oqeanet u ngrohën me rreth 14 zetajoule.

Një zetajoul është 1,000,000,000,000,000,000,000 xhaul energji. Në vitin 2021, studiuesit zbuluan se 2000 metrat e sipërme në oqeanet e botës thithën 14 Zetajoule më shumë se në vitin 2020, e barabartë me 145 herë prodhimin e energjisë elektrike në botë.

Oqeanet po thithin pjesën më të madhe të ngrohjes nga emetimet e karbonit. Studiuesit zbuluan, megjithatë, se temperaturat nuk po rriten në mënyrë të njëtrajtshme në të gjithë planetin. Ata zbuluan se ngrohja më e shpejtë është në Oqeanin Atlantik, Indian dhe Paqësorin Verior.

“Duke përdorur simulimet e modeleve klimatike, ne lidhim drejtpërdrejt karakteristika të ndryshme të oqeanit me emetimet njerëzore të ndotjes industriale dhe gazeve serrë”,  tha Abraham.

Nxehtësia e oqeanit, nga viti 1958 deri në vitin 2020.

Burimi më i madh i emetimeve të gazeve serrë nga aktivitetet njerëzore në Shtetet e Bashkuara është nga djegia e lëndëve djegëse fosile për energji elektrike, ngrohje dhe transport, sipas Agjencisë Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit.

Plani i universitetit St. Thomas përfshin heqjen nga letrat me vlerë publike të çdo kompanie, biznesi kryesor i së cilës është eksplorimi ose nxjerrja e lëndëve djegëse fosile si qymyri, nafta dhe gazi natyror. Gjithashtu do të largohet nga investime të ngjashme të kompanive private në 10 vitet e ardhshme, duke mos bërë asnjë investim të ri në kompanitë e karburanteve fosile.

Abraham tha se ai është krenar që punon në një universitet që “përqafon shkencën e qartë të ndryshimeve klimatike dhe detyrimin për të punuar drejt zgjidhjeve,  nga ulja e emetimeve në kampus, te trajnimi i studentëve për të qenë forca të ndryshimit në të ardhmen”.

Rezoluta ime e Vitit të Ri është ndihmoj planetin të ftohet, po bëhet nxehtë këtu dhe nuk ka asnjë shenjë që gjërat do të ndryshojnë së shpejti. Kolektivisht, ne me siguri kemi teknologjinë për të reduktuar gazrat serrë, por ne kurrë nuk kemi treguar vërtet vullnet”, tha Abraham.

Top Channel