ATSH-ANSA/ – Inteligjenca artificiale ka zbuluar sekretet e imagjinatës dhe mekanizmin që lidh këtë funksion me atë të shikimit.

”Kjo na lejon të kuptojmë se truri përdor zona të ngjashme për të dy funksionet, por me disa ndryshime”, sipas rezultatit të botuar në revistën ”Current Biology”, nga universiteti amerikan i Karolinës së Jugut, i drejtuar nga Thomas Naselaris.

Rezultati mund të ketë aplikime në trajtimin e çrregullimeve që ndikojnë në imagjinatën, siç është çrregullimi i stresit posttraumatik, i cili çon në dhënien e një përvoje traumatizuese me kujtime dhe makth.

“Kur imagjinoni, aktiviteti i trurit është më pak i saktë. Ai është më pak i akorduar deri në detaje, që do të thotë se lloji i turbullimit që përjetoni në imagjinatë ka një themel në aktivitetin e trurit”, theksoi Naselaris.

”Dihej që imagjinata është në një farë mënyre shumë e ngjashme me vizionin, por jo saktësisht identike, por ne kemi dashur të dimë konkretisht se si ato janë të ndryshme. Për të gjetur përgjigjen, studiuesit përdorën një sistem artificial si truri, një rrjet nervor”, vazhdon Naselaris./ /os/