Qielli do të pushtohet nga një spektakël dritash në fundjavë, nga rënia e meteorëve të quajtur Eta Aquariids. Eta Aquariids krijohen nga mbeturinat e lëna pas nga Kometa Haleta dhe ndodhin çdo vit nga mesi i prillit deri në fund të majit. Sipas Daily Mail, meteorët janë copa mbeturinash që hyjnë në atmosferë me shpejtësi deri në 148,000 milje në orë.

Ato do të jenë të dukshme gjatë fundjavës ku një duzinë meteoritesh do të jenë të dukshme në orë por të martën në mbrëmje numri do të shkojë deri në 40 ose më shumë në orë. Astronomët thonë se për të parë këtë ‘dush’ duhet të merrni një karrige të rehatshme dhe të shijoni për orë të tëra e nuk do të keni nevojë për dylbi ose teleskop.

Eta Aquariids emërtohen me emrin plejadë Ujori pasi bien nga ajo pikë në qiell ku konkretisht ndodhet ylli Eta Aquarii. “Për kushtet më të mira, ju duhet të gjeni një vend larg dritave të rrugës dhe burimeve të tjera të dritës”, sipas Royal Muzeums Greenëich. Dushi i meteorëve do të shikohet më mirë në hemisferën jugore, por do të jetë i dukshëm edhe në hemisferën veriore, vetëm jo aq qartë.

Mënyra më e mirë për t’i parë, sipas NASA-s, është të shtriheni me shpinë dhe të kërkoni drejt qiellit, pasi ju jep pamje më të gjerë pa tendosur qafën. Fizikani Clare Kenyon nga Universiteti i Melbourne tha për ABC se këndi është i përsosur sepse është sipër horizontit dhe ka më pak mundësi të fshihet pas pemëve. Një tjetër dush meteorësh të quajtur Orionid do të ndodhi në Tetor me 25 yje në orë.burimi (lexo.al)