A handout photo made available on July 17, 2020 by Polar Bears International shows a polar bear standing on melting sea ice in Svalbard, Norway, in 2013. Climate change is starving polar bears into extinction, according to research published on July 20, 2020 that predicts the apex carnivores could all but disappear within the span of a human lifetime. In some regions they are already caught in a vicious downward spiral, with shrinking sea ice cutting short the time bears have for hunting seals, while dwindling body weight undermines their chances of surviving Arctic winters without food, scientists reported in Nature Climate Change. The study calculates "timelines of risk" for different polar bear demographics, exploring two alternative futures with different levels of greenhouse gas emissions and atmospheric concentrations of CO2. If business-as-usual greenhouse gas emissions continue, it’s likely that all but a few polar bear populations will collapse by 2100. - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Polar Bears International / Kt MILLER" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / POLAR BEARS INTERNATIONAL / POLAR BEARS INTERNATIONAL / POLAR BEARS INTERNATIONAL / POLAR BEARS INTERNATIONAL / Kt MILLER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Polar Bears International / Kt MILLER" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

ATSH-AFP/ – Ngrohja globale mund të nënshkruajë deri në fund të shekullit zhdukjen e arinjve polarë, të paaftë për t’u ushqyer në mungesë të akullit, sipas një studimi të botuar të hënën në “Nature Climate Change”.

“Nëse emetimet e gazit serë vazhdojnë me të njëjtën normë si sot, rënia e riprodhimit dhe mbijetesa do të rrezikojë këmbënguljen e pothuajse të gjitha nënpopullatave deri në vitin 2100”, sipas studiues, të cilët vërejnë se edhe në një skenar më të favorshëm, zhdukja e këtyre arinjve emblematike të Arktikut do të shtyhej.

Në një studim të publikuar sot në “Nature Climate Change”, studiuesit janë përqendruar në kërcënimin më të madh që ekziston sot për arinjtë e bardhë, zhdukja progresive e habitatit të tyre, akulli i detit, nga i cili kapin fokat thelbësore për ushqimin e tyre.

Mishngrënësi, i cili jeton në rajone të Arktikut ku temperatura mund të zbresë në -40 gradë Celsius, mund të qendrojë pa ngrënë me muaj, veçanërisht gjatë periudhës së verës, kur akulli i detit shkrihet çdo vit.

Por, me ngrohjen e planetit, dy herë më shpejt në Arktikë, mungesa e akullit zgjat më shumë kohë. Të paaftë për të gjetur në mjedisin e tyre një ushqim tjetër po aq të pasur sa fokat, gjithnjë e më shumë arinj të uritur largohen nga territori i tyre, afër zonave të banuara.

Shkrirja e akullit është një sfidë në veçanti për femrat, të cilat hyjnë në strehën e tyre në vjeshtë për të lindur në mes të dimrit dhe dalin në pranverë me këlyshët e tyre.

“Atëherë ata duhet të kapin mjaftueshëm foka, për të ruajtur yndyrë të mjaftueshme dhe të prodhojnë qumësht të mjaftueshëm për të ushqyer të vegjlit e tyre gjatë gjithë verës”, theksoi Steven Amstrup, një prej autorëve dhe shkencëtarëve të studimit./ /ec/