Njerëzit këshillohen të mbajnë një distancë prej të paktën dy metra, por ‘retë e turbullta të gazit’ mund të shtyhen katër herë më shumë në kushte të ngrohta, shkruan Daily Mail.

Një video e ngadalësuar tregon trajektoren e teshtitjes që mund të arrijë deri në rreth 8 metra. Koronavirusi ngjitës mund të përhapet përmes spërklave të teshtitjes dhe kollës. Shkencëtarët amerikanë filmuan një video-klip të një personi të shëndetshëm gjatë një teshtime, e cila u ngadalësua nga 25 sekonda në një minutë e gjysmë. Ata zbuluan se spërklat e gjetura virale në kollë dhe teshtimë mund të udhëtojnë në një atmosferë të lagësht dhe të ngrohtë me shpejtësi 10-30 metra në sekondë.

Kjo krijon një re gazi infektive dhe ‘të turbullt’ të aftë të arrijë diku shtatë deri në tetë metra larg.Një atmosferë e lagësht dhe e ngrohtë brenda resë së trazuar të gazit lejon që spërklat të shmangin avullimin për shumë më gjatë se zakonisht.Studimi sugjeron se kufiri i distancës shoqëror për shkak të koronavirusit është dy metra – ose të paktën katër herë më i shkurtër nëse merret në konsideratë teshtima.Duke shkruar për revistën e Shoqatës Mjekësore Amerikane (JAMA), profesoresha Lydia Bourouiba thotë se masat e distancës shoqërore të sotme bazohen në modele të vjetruara.

“Megjithëse strategji të tilla të distancimit shoqëror janë kritike në kohën e tanishme të pandemisë, mund të duket çuditëse që të kuptuarit aktual të rrugëve të transmetimit mikpritës në sëmundjet infektive të frymëmarrjes predikohen në një model të transmetimit të sëmundjes të zhvilluar në vitet 1930 që, sipas standardeve moderne, duket tepër e thjeshtuar,” tha Lydia Bourouiba.

“Zbatimi i rekomandimeve të shëndetit publik bazuar në këto modele të vjetra mund të kufizojë efektivitetin e ndërhyrjeve të propozuara. Këto distanca bazohen në vlerësimet e diapazonit që nuk e kanë konsideruar praninë e mundshme të një re me vrull të lartë që transportonte pikat në distanca të gjata”, shton ajo.Spërklat që vendosen përgjatë trajektores së një teshtitjeje mund të kontaminojnë sipërfaqet, ndërsa pjesa tjetër mbetet e bllokuar dhe e grumbulluar në renë lëvizëse. Përfundimisht, ‘reja e turbullt e gazit’ humbet vrullin dhe spërklat e mbetura brenda resë – avullojnë.

 

Top Channel