Robotët e gjallë

Robotët e vegjël hibridë, të prodhuar nëpërmjet përdorimit të qelizave burimore nga embrionet e bretkosave, mund të përdoren një ditë për të “lundruar” brenda trupave tanë drejt zonave specifike që kërkojnë ilaçe, apo edhe për të mbledhur mikroplastikët në  oqeane.

Këto janë makineri të reja të gjalla. Nuk janë robotë tradicionalë, dhe as një specie e njohur kafshësh. Është një klasë e re artefaktesh, një organizëm i gjallë dhe i programueshëm– thotë Xhoshua Bongard, shkencëtar i kompjuterave dhe ekspert i robotikës në Universitetin e VermontitSHBA, që ka bashkë-zhvilluar robotët me përmasa vetëm disa milimetra, të njohur si ksenobotët.

Internet për të gjithë

Duket se sot nuk mund të jetojmë dot pa internet. E megjithatë vetëm rreth gjysma e popullsisë së botës është e lidhur me tëKjo pëshumë arsye, përfshirë arsyet ekonomike dhe sociale. Por për disa interneti nuk është i aksesueshëm pasi nuk kanë lidhje. Google po përpiqet dalëngadalë të zgjidhë problemin duke përdorur balonat e heliumit, për të transmetuar internetin në zona të paarritshme.

Ndërkohë Facebook ka braktisur planet për të bërë të njëjtën gjë duke përdorur dronët. Kjodo të thotë se kompani si Hiber janë në pararojë. Ato po përdorim një qasje të ndryshme,duke lëshuar në orbitën e ulët të Tokërrjetin e tyre të mikrosatelitëve, që kanë madhësisë .

Në nivelin e mesëm do të kultivohet një shumëllojshmëri perimesh në një sipërfaqe prej 51.000 m 2, duke përdorur jo tokë, por lëndë ushqyese. Këto lëndë ushqyese por edhe lëndë bimore do të bien në shtresën e poshtme për të ushqyer peshqit, të cilët kultivohen në një hapësirë ​​të mbyllur.

Një fermë e vetme Smart Floating me përmasa 350 x 200 m do të prodhonte rreth 8.1 ton perime dhe 1.7 ton peshk në vit. Njësitë janë krijuar për tu bashkuar, gjë që është e dobishme pasi do të na duhen shumë prej tyre. Për shembull Dubai, importon çdo ditë 11.000 ton fruta dhe perime. / ScienceFocus – Bota.al

Top Channel