ATSH-DPA/ – Shkencëtari holandez Paul Crutzen, i cili fitoi çmimin Nobel në Kimi në 1995 për studimin e tij mbi zbrazjen e shtresës së ozonit nga klorofluorokarburet (CFC), ka vdekur në moshën 87 vjeç, sipas raporteve të mediave.

”Crutzen vdiq në Gjermani në prani të familjes së tij”, njoftoi transmetuesi holandez NOS, duke cituar Institutin e Kimisë ”Max-Planck” në qytetin Mainz, ku Crutzen kishte punuar.

Crutzen ndau çmimin Nobel në Kimi me studiuesin amerikan Frank Sherwood Rowland dhe studiuesin meksikan Mario Molina.

Në vitet 1960 dhe 1970, ai studioi ndikimin e oksideve të azotit në shtresën e ozonit dhe, së bashku me Molina dhe Rowland, parashikuan që kjo shtresë do të zvogëlohej shumë./ /os/