Merriam-Webster, botuesi më i vjetër i fjalorëve në Amerikë, zgjodhi fjalën ‘gaslighting’ si fjalën e vitit 2022.
Kërkimet në faqen e saj të internetit për fjalën janë rritur me 1,740% në vitin 2022, sipas kompanisë.
Gaslighting e ka origjinën nga shfaqja e Hamiltonit e epokës viktoriane e vendosur në Londër për një martesë të klasës së mesme të bazuar në gënjeshtra dhe mashtrime.
Personazhi kryesor Jack Manningham kërkon të bindë gruan e tij se ajo po çmendet, duke i thënë se zbehja e dritës nga fenerët me gaz në shtëpinë e tyre nuk po ndodh por ajo po e imagjinon atë.
Sipas Merriam-Webster, ndërsa termi i referohej kryesisht manipulimit psikologjik në shekullin e 20-të, kontekstii tij modern përdoret nga ‘rritja e madhe e kanaleve dhe teknologjive të përdorura për të mashtruar’ njerëzit, veçanërisht në kontekste personale dhe politike.
Pra gaslighting (ndezja me gaz), është akti ose praktika e mashtrimit të rëndë të dikujt, veçanërisht për përfitimin e dikujt.
“Në këtë epokë të dezinformatave, të ‘lajmeve të rreme’, teorive konspirative, trolleve në Twitter dhe falsifikimeve të thella, ‘gaslighting’ është shfaqur si një fjalë për kohën tonë”, tha Merriam-Webster në një deklaratë.
Çuditërisht, interesi i kërkimit për fjalën nuk u nxit nga asnjë ngjarje e vetme, tha redaktori i gjerë i kompanisë për Associated Press.
Gjithashtu kompania vuri në dukje disa fjalë të tjera që ishin ndër më të kërkuarat e saj këtë vit.
oligark;
omicron;
kodifikoj;
LGBTQIA;
i ndjeshëm;
e shkrifët;
bastisje;
bashkëshortja mbretërore
Top Channel