Zbulohet sinjali shqetësues që shumë tumore prodhojnë për të ndërhyrë në komunikimet e sistemit imunitar dhe bëhen të padisponueshëm.
”Çaktivizimi i tij ka lejuar që të ulë në mënyrë drastike rritjen e tumoreve dhe në shumë raste madje e kanë zhdukur atë”, tregohet nga një studim i Universitetit të Yale-s, botuar në revistën shkencore ”Nature”.
Studimi për këtë arsye po përgatitet ”të mprehë” armët e reja të zbulimit, gjithashtu falë një studimi të dytë që një grup tjetër kërkimor ndërkombëtar ka rikonstruktuar me zinxhirin e mutacioneve që çon në sëmundjet kanceroze, pas ekspozimit ndaj agjentëve kimikë të dëmshëm si tymi.
Studimi i parë i Yale-s, i koordinuar nga imunobiologu Aaron Ring, tregon se sasi të larta të proteinës IL-18BP janë të pranishme në disa lloj kanceresh, që vepron si një sinjal i ndërhyrjes kundër sistemit imunitar.
Në mënyrë të veçantë, IL-18BP lidh dhe inaktivizon një molekulë inflamatore, të quajtur ”interleukin 18” duke e lejuar atë të mobilizojë një përgjigje imune imponuese: ky veprim shqetësues mund të shpjegojë pse të gjitha provat klinike në të cilat është provuar ”interleukin 18” deri më tani kanë dështuar si terapi antikancerogjene.
Për të zgjidhur problemin, studiuesit prodhuan mbi 300 milionë variante të ”interleukin 18”, derisa gjetën një të aftë për të mos u bllokuar nga IL-18BP.
I administruar te minjtë me lloje të ndryshme të kancerit (gjithashtu rezistent ndaj imunoterapisë konvencionale), ”interleukina 18”, e modifikuar, shkaktoi një ulje drastike të rritjes së tumoreve, të cilat në shumë raste janë zhdukur plotësisht.
Nisur nga rezultatet, studiuesit do të fillojnë eksperimentet e para klinike brenda vitit të ardhshëm.