ATSH-ANSA/ – Më 27 dhjetor 1945, nisi prodhimi serial i Volkswagen Typ 1 në fabrikën gjermane në Wolfsburg.

Nga ai moment, filloi historia e suksesit për të gjithë Volkswagen.

Origjina e këtij modeli është për shkak të nazistëve, të cilët donin ta bënin atë një projekt prestigjioz të regjimit, por nga viti 1939 uzina që do ta ndërtonte, u shndërrua në prodhim infrastrukture luftarake.

Në fakt, deri në fund të Luftës së Dytë Botërore, vetëm 630 njësi ishin larguar nga fabrika e Volkswagen.

Modeli, ndërkohë, në vitin 1938 ishte riemëruar KdF-Wagen, që do të thotë “makina e forcës përmes gëzimit”, pasi realizimi i tij u menaxhua nga nazistët me të njëjtin emër.

Në Wolfsburg, prodhimi masiv i makinës civile Volkswagen (e identifikuar nga brenda si Tipi 1 dhe e destinuar të bëhet e njohur në mbarë botën si Beetle) filloi vetëm pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, më 27 dhjetor 1945.

Falë kujdestarisë së marrë nga qeveria ushtarake britanike, në qershor 1945 mbi Volkswagenwerk GmbH, britanikët synuan të përdorin Volkswagen Typ 1 për funksionet urgjente të transportit të nevojshme në zonën e tyre të okupimit.

Ishte pragmatizmi britanik që në thelb mbrojti fabrikën nga prishja e afërt.

Që në gusht të vitit 1945, qeveria ushtarake britanike kishte porositur 20 000 makina.

Fillimi i prodhimit ishte një shenjë e dukshme e një fillimi të ri dhe shprese për një fabrikë e cila, nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, ishte shkatërruar kryesisht. /os/