Përmbytjet në rajonin e Italisë veriore të Emilia Romagna javën e kaluar dëmtuan një nga destinacionet kryesore gastronomike në një vend të famshëm për ushqimin e ti. 

Në fillim të majit, gjashtë muaj shi ranë në një hark kohor dy-javor, duke thyer thatësirën shumëvjeçare, por jo ashtu siç dëshironin. Pastaj ra shi për gjashtë muaj të tjerë – këtë herë në 36 orë.

“Toka ishte e thatë për shkak të thatësirës, ​​ishin formuar çarje dhe, siç e dimë, toka e thatë bëhet e papërshkueshme”, tha një fermer.

Ato që u shkatërruan ishin gjithashtu pemishtet, vreshtat dhe të korrat gati për korrje. Mijëra ferma janë ende nën ujë, kafshë të panumërta janë zhdukur ose rrezikojnë të vdesin nga uria. Videot treguan derrat duke notuar në ujërat e përmbytjeve.

Një organizatë bujqësore e vendos çmimin e dëmit në 6,000 euro për hektar për kulturat e punueshme si gruri, elbi, misri, soja, luledielli, jonxha dhe kultura të tjera farërash.

Kostoja për pemishtet, vreshtat dhe ullishtat është më shumë se pesë herë më e lartë, në 32,000 € për hektar.

Grupi thotë se 40 komuna me kultura të tilla janë zhytur në ujë. Nëse uji depërton, të korrat e mbetura në këmbë mund të mbijetojnë. Por sa më gjatë që uji të mbetet i ndenjur, aq më i madh është rreziku për kalbjen e rrënjëve, që do të thotë se ato kultura do të duhet të rimbjellen.

Coldiretti, federata kombëtare e fermerëve të vendit, tha në një deklaratë se dëmi është “i pallogaritshëm” me sektorin më të prekur është ai i frutave dhe perimeve.

Emilia Romagna është një nga rajonet më të pasura në Itali. Rajoni prodhon 9.1 për qind të PBB-së së vendit. Punësimi është 68 për qind, pothuajse tre herë më i lartë se jugu i vendit.

Zona njihet si “lugina e ushqimit” dhe krenohet me 19 muze që festojnë kuzhinën dhe produktet rajonale, duke përfshirë djathin Parmigano, proshutën Parma, uthullën balsamike dhe shijet e tjera për të cilat është e njohur zona.

Ka më shumë restorante me yje Michelin për frymë në këtë rajon se çdo tjetër në Itali. Udhëtimet gastronomike sjellin miliona njerëz në zonë çdo vit.

Ishte, me fjalë të tjera, një nga vendet më të jetueshme në vend – deri më tani.

Top Channel