Ndërsa Spanja ka regjistruar mijëra viktima si pasojë e koronavirusit, fqinji i saj, Portugalia thuajse nuk është përmendur në mediat bëtërore për pasoja të mëdha.

Por cila është arsyeja? Më shumë kohë përgatitjeje, teksa njerëzit u janë bindur masave të mbylljes kanë ndihmuar portugalinë të menaxhojë shpërthimin e koronavirusit.

Portugalia ka infeksione COVID-19 shumë të ndryshme dhe shkalla e vdekjes në krahasim me Spanjën fqinje, një nga vendet më të goditura.

Pulmonologu Dr Filipe Froes, këshilltar i shefit të shëndetësisë Graça Freitas, tha se Portugalia kishte përfituar nga vendimet e Madridit për sa i përket përhapjes së virusit.

Kjo, shtoi ai, i kishte dhënë vendit kohë për të përgatitur spitalet dhe për të rritur kapacitetin në njësitë e kujdesit intensiv.

“Dallimi në Portugali ishte se kishim më shumë kohë për t’u përgatitur,” i tha Dr Froes “Euronews”.

“Ne mendojmë se jemi tre javë prapa Italisë dhe mbase një javë e gjysmë pas Spanjës, kështu që kjo na dha kohë, ditë të çmuara, për t’u përgatitur. Mendoj se ndryshimi kryesor ishte edhe angazhimi i hershëm i mjekëve të kujdesit parësor.”

Portugalia shpalli gjendje të jashtëzakonshme më 18 mars, vetëm dy ditë pasi u raportua vdekja e parë me COVID-19.

Aktualisht, Portugalia ka konfirmuar 535 vdekje nga COVID-19, ose 52 për një milion banorë.

Në Spanjë, më shumë se 18,000 kanë humbur jetën nga sëmundja, duke i dhënë asaj një normë prej 385 vdekjesh për një milion banorë.

Shkalla e infeksionit në Madrid është gjithashtu sa dyfishi në Lisbonë, megjithëse kjo mund të zvogëlohet nga masa e testimeve.

Freitas, drejtori i përgjithshëm i shëndetësisë i Portugalisë, tha se 88 përqind e rasteve të konfirmuara të vendit po qëndrojnë në shtëpi dhe nuk kërkojnë trajtim spitalor.

“Spitalet nuk janë mbingarkuar dhe ne kemi më shumë kohë dhe kushte më të mira [për të ndjekur] pacientët kritikë” tha më tej.

“Të dhënat që kemi tregojnë se maksimumi i potencialit tonë nuk është arritur ende, gjë që pasqyron evolucionin e epidemisë“.

‘Frymë qytetare e pashembullt’

Një studim nga Universiteti Nova i Lisbonës tregon se riprodhimi i COVID-19 në Portugali ishte më i ulti në Evropë gjatë 25 ditëve të para të epidemisë. Dr Froes beson se bindja e qytetarëve ka qenë thelbësore në parandalimin e përhapjes së mëtejshme të virusit.

“Shumica e aktiviteteve janë të mbyllura, siç janë shkollat ​​dhe aktivitetet tregtare, dhe shumica e njerëzve zakonisht ndjekin rregullat dhe ne zbatojmë rekomandimet e qeverisë,” tha ai.

Eduardo Cabrita, Ministri i Administratës së Brendshme të Portugalisë, tha se qytetarët portugezë treguan “frymë qytetare të patejkalueshme” në përputhje me rregullat gjatë fundjavës së Pashkëve.

“Forcat e sigurisë raportojnë nivele shumë të ulëta të qarkullimit të qytetarëve dhe respektimin e gjerë të rekomandimeve.”

Të premten, Presidenti Marcelo Rebelo de Sousa propozoi zgjatjen e bllokimit kombëtar përtej 17 prillit, deri në 1 maj.

Por, pavarësisht nga shenjat premtuese, zyrtarët paralajmërojnë se mund të jetë ende herët për të vlerësuar reagimin e Portugalisë ndaj koronavirusit.

“Zona e strehimit në shtëpitë e banimit dhe punëtorët e tyre janë identifikuar si shqetësim dhe përparësi e veçantë për veprim,” tha Cabrita.

Autoritetet kanë frikë se sëmundja mund të përhapet me shpejtësi nëpër shtëpi kujdesi siç po ndodh në pjesët e tjera të Evropës.

Por Portugalia ka ndërmarrë hapa të mëdha për të frenuar virusin, duke riatdhesuar rreth 4,000 qytetarë nga jashtë.

Qeveria portugeze gjithashtu u ka dhënë të drejta të shtetësisë migrantëve dhe azilkërkuesve që kanë aplikime për qëndrim në zhvillim.

Masa kishte për qëllim të sigurojë më shumë njerëz në vend që të mund të kenë qasje në sigurimet shoqërore dhe kujdesin shëndetësor.