A keni dëgjuar ndonjëherë për një frut pylli që ngjan si një shalqi i vogël dhe ka shijen e një rrushi të athtë?

Po flasim për atë që në latinisht quhet Ribes Uva, e që njihet në Shqipëri si Rrush frëngu, Rrush serezi ose Rrushi i dhelprës.

Rrushi i serezit rritet në Shqipëri në pyjet rrëze shpateve të kodrave dhe maleve dhe gjendet jo rrallë gati në gjithë territorin e vendit.

Këto fruta pylli vijnë me ngjyra të ndryshme, të bardhë, të verdhë, të kuq apo edhe të zi.

Ata që kanë patur rastin ta provojnë, flasin me bindje dhe pa asnjë dyshim për vlerat unike të tij, duke nisur nga qetësimi i nervave deri tek kurimi i sëmundjeve.

AgroWeb.org po ju sjell një renditje të shkurtër të vlerave dhe disa fakteve mbi këtë frut të vogël me veti të mëdha.

Vlerat e Rrushit të Serezit