Presidenti amerikan Donald Trump, ka në fakt rreziqe të dukshme në përballjen e tij me Covid-19,  përfshirë moshën, peshën dhe të qenit mashkull, faktor të cilët rrisin mundësitë e infeksioneve të rënda.

Trump është 74 vjeç dhe ka përmasa trupore të tilla të cilat të japin shenja obeziteti.

Mosha përbën një faktor kyç e cila mund të ndikojë në zhvillimin e një infeksioni të rëndë, e cila mund të ccojë në një një shkallë më të rëndë , shpeshherë mund të përfundojë në terapi intensive. Në bazë të më shumë se 100 studimeve, rreziku për fëmijët ishte më  i vogël. Në moshën 75 vjeç vlerësohet se një në 25 njerëz që rezultojnë pozitiv me Covid-19 vdesin., për personat të moshës mbi 85 vjeç ajo rritet në një në shtatë persona dhe një në katër mbi moshën 90 vjeç.

Nuk është e qartë nëse  të qenit i moshuar ndikon uljen e efiçencës të sistemit imunitar ose nëse mosha është thjesht stenografi për të qenë me një shëndet më të keq.

“Mosha është e lidhur gjithashtu me sëmundjet e zemrës, sëmundjet e mushkërive, diabetin e tipit 2, kështu që bëhet akoma më e vështirë të kuptosh nëse është mosha apo sëmundjet shoqëruese shkak për vdekjet“ tha Prof Ravindra Gupta, nga Universiteti i Kembrixhit.

Një tjetër faktor që mund të ndikojë po ashtu është edhe yndyra në trup  e cila mund të ndikojë në qelizat e bardha të gjakut duke rritur nivelet e inflamacionit në trup. Inflamacioni i tepërt është arsyeja  se infeksioni mund të bëhet vdekjeprurës.

Në valën e parë të pandemisë kishte më shumë burra sesa gra që kishin nevojë për trajtim spitalor  dhe më shumë se 60% e vdekjeve nga Covid-19  ndodhën tek burrat.

Pra, çfarë do të thotë kjo për Trump?

Problemi është se është e rrezikshme të spekulosh se virusi prek të gjithë personat njësoj.  Gjithçka  që dimë deri tani është  bazuar në pasqyrën e përgjithshme të situatës, por kjo nuk do të thotë se e njëjta gjë mund ti ndodhë presidentit amerikan. Shëndeti i çdo 74 vjeçari mund të jetë shumë i ndryshëm dhe kushtet e tjera mjekësore ndryshojnë. Dhe sa i përket Trump ende nuk dihen se çfarë simptomash ka.  Fakti se ai përballet me rreziqe të mëdha nuk do të thotë se ai do të shfaqë simptoma theksojnë mjekët. Të cilët theksuan edhe njëherë se : ” ai është presidenti i SHBA kështu që a ka sistemin më të mirë shëndetësore në botë dhe asgjë nuk do të lejojmë që të ndihet keq.