“Është një imazh që do të mbetet i gdhendur në kujtesën e shumë njerëzve. Një fushë, panorama e shkëlqyeshme e Casentino dhe më pas një helikopter i Forcave Ajrore Shqiptare. Po pse avioni u gjend atje? Këtë mëngjes, pasi po kthehej në shtëpi nga Franca, helikopteri pati një avari dhe duhej të bënte një ulje emergjente në fshatin Poppi. Menjëherë autoritet vendase shkuan për ndihmë. Katër anëtarët e ekuipazhit janë mirë, por procedurat për të riparuar dështimin kanë qenë të gjata dhe komplekse “, shkruan italiania arezzonotizie.it.

Rreth orës 11, Karabinierët e Bibbiena të udhëhequr nga kapiteni Giuseppe Barbato ndërhynë në një tokë të Cerromondo, komuna e Poppi. Një qytetar sapo kishte raportuar uljen e një helikopteri të huaj.

Ata identifikuan ekuipazhin e një helikopteri ushtarak shqiptar me dy oficerë në bord, përfshirë pilotin dhe komandantin. Largimi nga Franca, ku avioni ishte për shkak të mirëmbajtjes, pasi ishte ndalur në Itali, po vazhdonin për në Shqipëri. Por befas mbinxehja e njërit prej përbërësve e bëri të domosdoshëm aktivizimin e procedurave të urgjencës, duke detyruar uljen.

Kishte momente shumë delikate për të menaxhuar. “Shkathtësia dhe gatishmëria e pilotit shmangi më të keqen. Nuk ka dëmtime në mesin e anëtarëve të ekuipazhit, dhe as dëme në strukturat,” shpjegojnë Karabinierët e Bibbiena.

Tampona dhe shërim

Për qëllime paraprake (ata kanë testuar tashmë negativ për një tampon të kryer para se të niseshin për në Francë) dhe në marrëveshje me ASL, ushtarët shqiptare do t’i nënshtrohet një tamponi të ri.

Teknikët e specializuar do të ndërhyjnë për të vlerësuar masën e dëmit. Marrëveshjet janë duke u zhvilluar midis autoriteteve shqiptare dhe italiane për rikuperimin e avionit, ndërkohë ai vendoset i sigurt dhe i monitoruar për të mos lejuar që dikush t’i afrohet.Top Channel