Një lloj zambaku gjigant me origjinë nga Amerika e Jugut ka thyer disa rekorde botërore.

Libri i Rekordeve Botërore Guinness e ka njohur Victoria boliviana si specien më të madhe të zambakut të ujit, gjethen më të madhe të zambakut të ujit dhe gjethen më të madhe të pandarë.

Lloji u identifikua vetëm kohët e fundit si një specie e veçantë nga një ekip studiuesish të kryesuar nga kopshtari i kërkimit shkencor dhe botanik të Kew Garden, Carlos Magdalena. Lloji ishte i pranishëm në Kopshtin Botanik Mbretëror në Londër për 177 vjet. Përpara zbulimit të specieve të veçanta, zambakët gjigantë besohej se i përkisnin një specie të veçantë, Victoria amazonica.

Lloji i ri është specia e parë e re e zambakëve gjigantë që zbulohet në më shumë se 100 vjet. “Është zyrtare: Victoria boliviana është zambaku gjigant më i madh në botë. Zbulimi i bërë vitin e kaluar tani mban titujt e rekordeve botërore Guinness për. Llojet më të mëdha të zambakut të ujit, gjethja më e madhe e zambakut të ujit, gjethja më e madhe e pandarë,” shkroi Kew Gardens.

Top Channel