Një variant i koronavirusit Sars-CoV-2 ka qarkulluar në Itali që nga fillimi i gushtit shumë i ngjashëm me variantin famëkeq anglez.

“Varianti italian” i zbuluar në Brescia, “i cili i paraprin variantit që u shfaq vetëm në fund të Shtatorit në Mbretërinë e Bashkuar dhe më pas u përhap në Evropë, përfshirë Italinë, dhe gjithashtu mund të jetë një pararendës”.

Kjo u njoftua për Adnkronos Salute nga Arnaldo Caruso , president i Shoqatës Italiane të Virologjisë (Siv-Isv), profesor i rregullt i Mikrobiologjisë dhe Mikrobiologjisë Klinike në Universitetin e Brescia, drejtor i laboratorit të mikrobiologjisë Asst Spedali Civili.

Varianti i identifikuar, shpjegon ai, “ka disa pika mutacioni në proteinën Spike. Ashtu si ai anglez, varianti italian gjithashtu ka një mutacion në një qendër nervore të bashkëveprimit Spike/receptor qelizor, më saktësisht në pozicionin 501”.

Por ndryshe nga mutani në Mbretërinë e Bashkuar, “varianti italian gjithashtu ka një mutacion të dytë në pozicionin 493, i cili e bën proteinën e saj Spike pak më ndryshe nga ajo e virusit pandemik që ne të gjithë njohim sot”.