Për kodikun Beratinus janë shkruar shumë studime në dy dekadat e fundit, qëkur mitropoliti i Beratit Anthim Aleksudhi foli për të për herë të parë.

Kodiku Beratinus është shkollë dhe arketip shkrimesh dhe në të gjithë botën ka shtatë të ngjashëm.

Për herë të parë është bërë i njohur në vfitin 1868, kur kodikut Beratinus ia ditën vlerën. Të gjithë pushtuesit që kanë mësyrë Beratin, kanë tentuar të marrin këtë thesar, dorëshkrimin e shenjtë.

Në vitin 1946 Shqipëria u shpall shtet laik dhe autoritetet zyrtare ua vunë kufirin shumë larg faltoreve.

Pasi rreziku i grabitjes kishte kaluar kodikët e shenjtë nuk dolën nga vendi ku ishin fshehur dhe për pak u harruan.

Në vitin 1968 kur kodiku u dorëzua në  Arkivat e Shqipërisë ai ishte i dëmtuar nga lagështira.

Me pas ai u dërgua për restaurim në Kinë, për 6 muaj resht.

Didier Lafleur, studiues në Institutin Kerkimor të Historisë së Teksteve të Qendrës Kombëtare të Kërkimt Shkencor (CNRS) në Paris, e konsideron rast unik në Europë, restaurimin e kodikëve në Kinë.

Ndërkohë në vitin 2005, rreth 15 vite më parë dy kodikët e purpurt të Beratit u bënë pjesë e programit më elitar të trashëgimisë shpirtërore të Njerëzimit, Kujtesa e Botës.

news bomb