Përmes portalit e-Albania u është dhënë sot përgjigje pyetjeve më të shpeshta nga qytetarët për lejet që nevojiten për mjetin e tyre për të shkuar në punë.

Pyetje të shpeshta: “Leja për mjet për punë”

1. Për çfarë shërben kjo leje?

Kjo leje shërben për të shkuar dhe për t’u kthyer nga puna me automjet ose motomjet.

2. Çdo ditë që shkoj në punë me makinë duhet të aplikoj për leje?

Jo, leja është javore. Por, vetëm nëse ju aplikoni për fashat orare: 05.00 – 08.00 dhe 16.00 – 17.30, nga e hëna në të premte.
Nëse aplikoni për orare specifike në opsionin “Punë me turne” leja është nga e hëna në të diel, sipas orareve që ju zgjidhni gjatë aplikimit për secilën prej ditëve të javës.

3. A mund të bëj pazaret me këtë leje, të shkoj në farmaci, spital apo të tjera emergjenca si këto?

Jo, me këtë leje mund të aplikoni vetëm për të shkruar në punë, pra me itinerar: Shtëpi-punë-shtëpi.

4. Nga momenti që e kam marrë, përsa kohë është e vlefshme kjo leje?

Leja brenda fashës normale 05.00 – 8.00 dhe 16.00-17.30 është e vlefshme deri të premten e asaj jave për të cilën po aplikoni.
Leja per punën me orare specifike apo të cilësuar si: “Punë me turne” jashtë fashave orare standarde vlen për 7 ditët e javës, duke nisur nga dita që po aplikon, përfshirë edhe fundjavën.

5. Po unë që e kam punën me turne?

Ju mund të aplikoni për leje në e-Albania duke klikuar opsionin “Punë me turne”, ku do t’i zgjidhni vetë oraret specifike për çdo ditë të javës.

6. Jemi disa anëtarë të familjes në punë. Kemi vetëm një makinë. A mund të udhëtojmë bashkë?

Në makinë lejohet lëvizja e jo më shumë se 2 personave. Shoferi dhe një pasagjer i ulur në sediljen e pasme, diagonal me shoferin, që mund të jetë familjar me autorizim pune ose koleg i të njëjtit vend pune.

7. Unë s’kam makinë, por dua të përdor automjetin e një të afërmi për të shkuar në punë. A e marr lejen?

Po, ju mund të përdorni automjetin e dikujt tjetër duke plotësuar targën dhe shasinë e atij automjeti.

8.Kam në përdorim automjet dhe motoçikletë. A mund të marr leje per të dyja?

Jo, një person mund të marrë leje vetëm për 1 automjet ose motoçikletë.

9. Si bëhet aplikimi për leje me mesazh të thjeshtë?

Modeli, që duhet të ndjek. Formatet e mesazheve janë 4, sipas specifikës së aplikuesit:

Shtetas shqiptar, targë shqiptare:
M TARGË SHASI NID

Shtetas i huaj, targë e huaj:
MF F TARGË NID

Shtetas shqiptar, targë e huaj:
MF TARGË NID

Shtetas i huaj, targe shqiptare:
M F TARGË SHASI NID

10. Kur e marr përgjigjen nëse aplikoj për leje, përmes e-Albania?

Nëse aplikon për leje nga e-Albania, përgjigja miratuese do t’ju vijë në moment në e-mail apo në numrin e telefonit që keni regjistruar në portal.

11. Po kur aplikoj me SMS, për sa kohë më vjen përgjigja miratuese?

Pas aplikimit me SMS në numrin: 55155, përgjigja do t’ju mbërrijë brenda 24 orësh.

12. Sa persona mund të marr me vete në makinë?
Vetëm 1 person, familjar me autorizim pune ose nje koleg në të njëjtin vend pune me ju.

13. Po unë që punoj me turne, edhe ditën e shtunë, a përfitoj nga “Leja për automjet”?

Po, pasi identifikoheni në portalin e-Albania dhe futeni tek shërbimi “Leje për automjet”, ju duhet të zgjidhni opsionin “Punë me turne” dhe të plotësonj oraret specifike për çdo ditë të javës, nga e hëna në të diel.

14. A do të jenë të vlefshme autorizimet e lëshuara nga Drejtoria e Përgjithshme e Policisë, deri më tani?

Të gjitha autorizimet e marra deri tani përmes e-mail nga Policia e Shtetit janë të vlefshme edhe për javën e ardhshme (20-26 prill).
Për lejet pas datës 26 prill, ju duhet të riaplikoni sërish pranë e-Albania.

/k.s/ /a.g/atsh