“Në Europë nuk është e nevojshme vendosja e masave të reja për të frenuar përhapjen e infeksionit të koronavirusit”- Kështu është shprehur Hans Kluge, kreu i degës europiane të OBSH-së

“Pavarësisht se në shumë shtete euroiane janë regjistruar shumë raste të reja Covid, ne mund ta menaxhojmë virusin dhe ta mbajmë ekonominë në funksionon”, tha Kluge

Ja përse nuk do të ketë një vale të dytë infeksioni

Rritja e infeksioneve ditët e fundit ka bërë që shumë, si në botën shkencore, qoftë në politikë, ashtu edhe në botën e gazetarisë, po flasin për një valë të dytë të mundshme Covid që ka nisur të bjerë mbi Evropë, dhe ëë do të kulmojë në vjeshtën e ardhshme.

Ky vizion ka bërë që shumë vende – të tilla si Italia, të urdhërojnë mbylljen e diskotekave dhe detyrimin e ri për të mbajtur maska pas orës 18:00 në vendet me grumbullime të mëdha njerëzish. Sidoqoftë, sipas shumë analistëve dhe siç raportohet nga ‘Il Sole 24 Ore’, rritja e fundit e numrit të infeksioneve thjesht është e natyrshme në strategjinë e përdorur për të luftuar Covid-19 dhe nuk do të ketë domosdoshmërisht një valë të dytë, por vjeshta do të prezantohet me ‘fundin e bishtit’ të së parës valë.
Edhe gazeta britanike ‘The Guardian’ shkruan gjithashtu se ekziston një pjesë e madhe e botës shkencore që mbështët mendimin se nuk do të ketë valë të dytë infeksioni. Në SHBA, ish-drejtori i Qendrave Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve, Tom Frieden, tha se “ajo që ndonjëherë mund të shfaqet si valë e dytë në fakt është zgjatim i një vale të vetme.
Sidoqoftë, e kaluara e dimrit dhe pranverës së kaluar duhet të ketë shërbyer si mësim jo vetëm për repartet spitalore, por edhe për vetë organizatën kombëtare, veçanërisht në lidhje me menaxhimin e kthimeve nga jashtë dhe qarkullimin e shpërthimeve që konsiderohen më të rrezikshme. Dhe në këtë drejtim, pra, gabimet kolosale ndaluese, përvoja e fituar në luftën kundër fazës me të vërtetë më të vështirë të pandemisë – domethënë ndikimi i parë – gjithashtu duhet të ndihmojë për të kapërcyer çdo çështje kritike që e ardhmja mund të mbajë për ne.
Sipas disa shkencëtarëve, sidoqoftë, rreziku mund të mbërrijë në sezonin e ardhshëm të ftohtë, kur temperaturat e ulëta dhe lagështa të dimrit europian mund të ishin mjedisi i përsosur për një përhapje të re të pandemisë, nëse mbajmë parasysh natyrën ciklike që ka karakterizuar epidemitë e kaluara që kanë goditur ‘Bota e Vjetër’.
Edhe në këtë drejtim, megjithatë, aktualisht nuk ka elementë empirikë për të mbështetur tezën, me përjashtimin e vetëm të rasteve të Rajonit të Oqeanisë.
Sipas gazetës italiane, numrat relativisht të lartë të ditëve të fundit, janë rezultat i një tendence zhvendosjeje tipike të verës që do të venitet deri në dimrin e ardhshëm. Në këtë drejtim, nuk është rastësi që OBSH-ja, përmes zëdhënëses së saj Margaret Harris, kohët e fundit foli për një valë të vetme të madhe Covid.