Imazhet satelitore tregojnë se përmbytjet në Korenë e Veriut mund të kenë shkaktuar dëme në zorrët për pompimin e ujit nga reaktori më i madh bërthamor.

Kjo u njoftua nga organizata kërkimore “38 Veriu”, e cila monitoron Korenë e Veriut.

Analistët e organizatës tregojnë se imazhet satelitore nga periudha midis 6 dhe 11 gusht tregojnë se sa rezistues janë sistemet e ftohjes së reaktorit bërthamor në qendrën kërkimore “Yongbyon” ndaj kushteve të këqija të motit.

Gadishulli Korean u godit nga një nga periudhat më të gjata me shi në historinë e fundit, dhe përmbytjet dhe rrëshqitjet e tokës shkaktuan dëme dhe vdekje në Korenë e Veriut dhe Jugun.

Bima Yongbyon është e vendosur në brigjet e lumit Kurjong, rreth 100 kilometra në veri të Pyongyang. Fabrika përfshin reaktorë bërthamorë, një fabrikë për përpunimin e karburantit dhe pasurimin e uraniumit.

Raporti i grupit tregon se të gjitha indikacionet janë se reaktori 5 MW, i cili besohet se prodhon uranium të pasuruar, nuk ka funksionuar për ca kohë, dhe se “reaktori eksperimental i ujit të lehtë” nuk është funksional dhe ka shumë të ngjarë të mbyllet për shkak të përmbytjes. .

“Dëmtimi i pompave dhe pompimi brenda depove përbën kërcënimin më të madh për reaktorët. Nëse reaktorët po funksionojnë, nëse nuk mund të ftohen, atëherë ato duhet të mbyllen”, thuhet në raport.

Mediat e Koresë së Veriut nuk përmendën dëmtimin e uzinës, por gjatë javës ata njoftuan se drejtuesit vizituan zonat e rrezikuara.

Ministria e Mbrojtjes e Koresë së Jugut nuk pranoi të komentojë raportin e organizatës amerikane kërkimore, por deklaroi se gjithmonë ndjek ngjarjet që lidhen me programin bërthamor dhe raketor të Koresë së Veriut, dhe se mban bashkëpunim të ngushtë me administratën amerikane.

Top Channel