Anija e parë e ngarkuar nga OKB, e vendosur për të transportuar grurë nga Ukraina, sipas një marrëveshjeje për të lehtësuar krizën globale të ushqimit, do të ankorohet në Ukrainë të premten, thanë Kombet e Bashkuara.

“Komandanti i guximshëm MV”, i cili u largua nga Stambolli të mërkurën, do të mbërrijë në Yuzhne, në lindje të Odessa në bregun e Detit të Zi, tha Programi Botëror i Ushqimit i OKB-së.

Ajo do të mbledhë grurin ukrainas të blerë nga Programi Botëror i Ushqimit, tha zëdhënësi i agjencisë Tomson Phiri.

“Kjo është padyshim dërgesa e parë e ndihmës ushqimore humanitare në kuadër të Iniciativës së Grurit të Detit të Zi,” tha ai.

Më 22 korrik, Kievi dhe Moska nënshkruan një marrëveshje historike me Turqinë për të zhbllokuar dërgesat e grurit në Detin e Zi, pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt.

Turqia ka hapur një objekt të veçantë në Stamboll në grykën e Detit të Zi për të mbikëqyrur eksportet. Ai përbëhet nga zyrtarë civilë dhe ushtarakë nga palët ndërluftuese dhe delegatë nga Turqia dhe OKB-ja.

Marrja e grurit ukrainas në operacionet humanitare të ËFP-së në vende si Etiopia, Somalia dhe Jemeni do të sigurojë një përfitim të dyfishtë si për ekonominë e Ukrainës, ashtu edhe për popullatat e rrezikuara nga uria në zonat e botës më të goditura nga kriza globale e ushqimit.

Një rekord prej 345 milionë njerëzish në 82 vende përballen me pasiguri urgjente ushqimore dhe deri në 50 milionë njerëz në 45 vende janë në prag të urisë dhe rrezikojnë të mbesin pa mbështetje humanitare, tha Phiri.

Ngarkesa e parë e grurit ukrainas sipas marrëveshjes që hoqi një bllokadë ruse të porteve të Ukrainës dhe vendosi korridore të sigurta përmes minierave detare të vendosura nga Kievi u largua nga Odessa më 1 gusht.

 

Top Channel